Ambassadörer

Tillsammans är vi HBGM

Utan våra fantastiska ambassadörer hade Helsingborg Marathon aldrig blivit vad det är idag. Vi är otroligt tacksamma för alla som springer våra lopp och som sprider ordet och kärleken runt om i Sverige och världen. Vi kan tyvärr inte hylla alla i text, men vi vill ändå lyfta upp några fantastiska ambassadörer som hjälper oss lite extra.

Jannica Sigurdson – Stockholm

Jannica är den 44-åriga trebarnsmamman och mellanstadieläraren som brinner för löpning. 2018 sprang hon Helsingborg Marathon för första gången, och efter ett gäng år med graviditet och bebis är kommer hon nu äntligen tillbaka för att springa Helsingborg Marathon och fira HBGM 10 år!

Intresset för löpning började redan i högstadiet, men för 10 år sedan, när Jannica gick igenom en jobbig separation, blev löpningen en ventil som ledde till att hon sprang både oftare och längre. Efter ett tag blev det mer seriöst, och en dag bestämde hon sig för att springa sitt första marathon. Premiären gick på Stockholm Marathon 2016, och när hon korsade mållinjen kände hon att det var det roligaste hon gjort. Det blev ett ill maraton i Amsterdam samma år, och sen var hon fast!

På frågan om vad som driver henne som löpare svarar hon:

– Utmaningar! Jag gillar verkligen utmaningar, och jag skulle säga att det är det som driver mig som löpare. Jag sprang till en början mycket millopp och inte längre än så, men på senare år har jag fått en förkärlek till längre distanser. Nu har jag har sprungit över 10 maraton och en del ultralopp.

Och den 7 september kommer du till Helsingborg för att springa ditt andra Helsingborg Marathon! Hur känns det?

– Jag ser väldigt mycket fram emot att springa Helsingborg Marathon i september, det ska bli så himla kul. Jag har sprungit Helsingborg marathon en gång tidigare och har sen sedan dess sett fram emot att komma tillbaka, men en graviditet och en bebis kom emellan.  Men nu är det som sagt äntligen dags. Det jag gillar med just Helsingborg är variationen av banan, att man springer längst havet, genom villaområden, förbi slott och vackra naturreservat, för att sedan avsluta med ett magiskt upplopp längst strandpromenaden. Sen ser jag väldigt mycket fram emot att träffa alla andra löpare på plats, vänner som man kanske annars bara följer och pratar med på SoMe, det är ändå något speciellt att få träffas på riktigt!

Instagram: runn1ca

GC gruppen – Landskrona

GC gruppen är ett av Skånes ledande el-och installationsbolag, med över 100 anställda. De är marknadsledande inom nyproduktion av flerfamiljshus, och är dessutom både hållbarhetsfantaster och friskvårdsförespråkare. Genom ökat friskvårdsbidrag, roliga friskvårdsaktiviteter och eget gym i sina lokaler uppmuntrar de sina anställda till mer rörelse i vardagen – och vet ni vad? Nu har de även blivit ambassadörer för HBGM! 

Nyfikenheten för Helsingborg Marathon väcktes 2022, när GC gruppen bestämde sig för att delta i HBGM Stafett som en gemensam friskvårdsaktivitet. För att satsa än mer på sammanhållningen och gruppdynamiken bestämde sig GC gruppen för att nappa på HBGMs erbjudande om gemensamma träningspass inför loppet, något Kim Sander, projektledare på GC gruppen, beskriver som ett riktigt lyckat koncept.

Vid första träningstillfället dök det upp ett helt gäng personer som alla hade olika träningsbakgrund. Vissa hade inte tränat på flera år, och vissa var inbitna löpare. Och det är ju det som är så fantastiskt med idrott – oavsett bakgrund eller erfarenhet kan alla springa. Det är enkelt och inkluderande, och ökade sammanhållningen inför själva loppet

När dagen D väl kom var peppen total. Med hela 24 anmälda i 6 olika lag sprang GC gruppen HBGM stafett på halvmaradistansen, och Kim beskriver eventet som en riktig folkfest.

Själva eventet var riktigt häftigt. Det var lite karnevalsstämning i Helsingborg – en riktig folkfest! Föreningarna, funktionärerna och de som hejade längs banan imponerade stort, och det som gjorde oss allra gladast var att det var så många från företaget som frivilligt la en heldag på att springa och träna tillsammans med sina kollegor. Det blev en riktigt lyckad dag, helt enkelt – och responsen från de anställda var superpositiv. Vi pratar fortfarande om löptiderna från förra årets lopp, och vår VD, David Levin, som aldrig sprungit tidigare lopp, blev riktigt såld på löpning och springer fortfarande! 

Inför 2023 års upplaga av HBGM är GC gruppen nu både partners och företagsambassadörer till HBGM – och med över 30 anmälda till årets lopp är engagemanget och peppen inför nästa upplaga av HBGM ännu större. De kommer köra ett mer omfattande träningsupplägg med fyra gemensamma träningstillfällen inför loppet, och dessutom ställer de i år upp i både HBGM stafett 21,1 km och HBGM stafett 42,2 km. 

SÅ roligt, tycker vi, och konstaterar enkelt att GC gruppen är ett företag som verkligen lever som de lär, satsar på sina anställda och arbetar aktivt för att sammanhållningen och gruppdynamiken ska vara på topp. Hatten av till GC gruppen! Vi ses den 2 september!

Anna ”Piggelina” Nystedt – Kävlinge

Anna började springa när barnen var små, för att det var så praktiskt och lättillgängligt. Hon började med kortare distanser men blev fort ”distansblind”.

– Jag insåg att jag inte behövde ta ut mig lika hårt om jag sprang långt, och snart var jag uppe och nosade på maratondistanser. Mitt första maraton var i Stockholm 2008 och sedan dess är jag fast. Jag älskar löpningen för allt den ger mig. Jag mår bra, känner mig stark, får träffa spännande människor och uppleva nya platser.

Varför Helsingborg Marathon?

– Jag har sprungit många maraton men Helsingborg ligger mig extra varmt om hjärtat. Jag älskar variationen i banan, publiken, funktionärerna och den fantastiska målgången – med solstolshäng, bad och choklad från Chocolatte efteråt!

När Helsingborg Marathon startade 2014 bestämde jag mig för att springa de trettio första loppen. Att få komma till start i en jubileumströja vid sjuttio års ålder med texten: JAG HAR SPRUNGIT ALLA 30 HBGM.

(Anna är en bra bit på vägen med sina 6 av 6 hittills. 2018 fick hon springa i vår specialdesignade nummerlapp för alla de som sprungit de första fem åren. Se bild).

Facebook: anna.nystedt.7
Instagram: AnnaNystedt
Blogg: piggelina.se

Peter ”Marathonpeter” Bramsell – Ängelholm

Peter är amatörlöpare som tränar som ett proffs några mil norr om Helsingborg i den vackra staden Ängelholm som mer är känd för att ha fostrat några av Sveriges bästa ishockeyspelare – bröderna Kenny och Jörgen Jönsson.

– Löpning för mig är avkoppling och välmående samtidigt som det är enkelt att träna. Jag tränar på tider som passar mig bäst, allt från på morgonen, under lunchen, på kvällen eller när jag reser med jobb vilket gör att löpningen blir det bästa och enklaste träningsformen för mig. Jag har alltid med mig löparkläder när jag reser .

Peter har sprungit alla upplagorna av Helsingborg Marathon sedan starten 2014 och är anmäld även till 2020 års lopp.

– Jag springer HBGM för att det var mitt första maraton 2014. Idag är HBGM ett måste lopp varje år, eller kalla det en tradition eftersom jag har sprungit alla loppen #allahbgm. En folkfest utöver det vanliga.

– Jag tycker att man ska springa Helsingborg Marathon för den fantastiska banan som tar oss löpare förbi och igenom nästan hela Helsingborgs stadsdelar och med Sveriges i särklass bästa målgång. En målgång som är över 2500 m lång och bjuder på Öresund och Danmark på din högra sida. När du de sista 500-metrarna på upploppet möts av folkhavet som skriker och hejar gör att du flyger fram de sista metrarna över mållinjen. Att du sedan får den vackra guldmedaljen runt din halsen, får svepa in dig i en guldfilt för att Helsingborg Marathon är ett lopp med verklig ”guldkant” HBGM växte snabb till Sveriges andra största maraton och det finns en naturlig förklaring till det, och den tycker jag du ska uppleva.

Johanna Gren – Helsingborg

Att springa 100 maraton känns helt galet. Att göra det på ett år känns helt omöjligt. Men inte för Johanna Gren som klämde in 110 maraton och två ultralopp under 2018. Hennes blott andra maraton i livet gjorde hon faktiskt på premiärupplagan av Helsingborg Marathon 2014. 

Allting började 2014 när hon bröt upp med sin dåvarande pojkvän.  Löpningen blev som terapi när tankar och känslor kunde ventileras men det blev snabbt något mer.  Redan 2015 sprang hon 20 halvmaraton, 7 maraton och 2 ultralopp. Det kan tilläggas att mamma och pappa också är rätt glada i att springa många maraton. Tillsammans har de snart gjort 1 500 maraton och ultralopp.

Varför Helsingborg Marathon?

Vi skulle springa HBGM stafett med jobbet och då sa jag att jag kunde springa en sträcka men sen hoppade alla av och jag ville så gärna springa på hemmaplan så jag anmälde mig till hela maran istället. Tänkte att jag har ju 6 timmar på mig, så orkar jag inte springa kan jag ju bara börja gå. 

Nu fortsätter jag springa Helsingborg Marathon för att publiken är otroligt bra hela vägen. Banan går igenom Helsingborgs fina delar och den magiska målgången på Gröningen med havet precis intill. Att loppet går i min hemstad gör inte saken sämre.

Facebook: johanna.gren.92
Instagram: johanna_running