Tillsammans är vi Helsingborg Marathon

Ambassadörer – Vi är Helsingborg Marathon

Utan våra fantastiska ambassadörer hade Helsingborg Marathon aldrig blivit vad det är idag. Vi är otroligt tacksamma för alla som springer våra lopp, som sprider ordet och kärleken runt om i Sverige och världen. Vi kan tyvärr inte hylla alla i text men vi vill ändå lyfta upp några fantastiska ambassadörer som hjälper oss lite extra.

Anna “Piggelina” Nystedt – Kävlinge

Anna började springa när barnen var små, för att det var så praktiskt och lättillgängligt. Hon började med kortare distanser men blev fort “distansblind”.

– Jag insåg att jag inte behövde ta ut mig lika hårt om jag sprang långt, och snart var jag uppe och nosade på maratondistanser. Mitt första maraton var i Stockholm 2008 och sedan dess är jag fast. Jag älskar löpningen för allt den ger mig. Jag mår bra, känner mig stark, får träffa spännande människor och uppleva nya platser.

Varför Helsingborg Marathon?

– Jag har sprungit många maraton men Helsingborg ligger mig extra varmt om hjärtat. Jag älskar variationen i banan, publiken, funktionärerna och den fantastiska målgången – med solstolshäng, bad och choklad från Chocolatte efteråt!

När Helsingborg Marathon startade 2014 bestämde jag mig för att springa de trettio första loppen. Att få komma till start i en jubileumströja vid sjuttio års ålder med texten: JAG HAR SPRUNGIT ALLA 30 HBGM.

(Anna är en bra bit på vägen med sina 6 av 6 hittills. 2018 fick hon springa i vår specialdesignade nummerlapp för alla de som sprungit de första fem åren. Se bild).

Facebook: anna.nystedt.7
Instagram: AnnaNystedt
Blogg: piggelina.se

Peter “Marathonpeter” Bramsell – Ängelholm

Peter är amatörlöpare som tränar som ett proffs några mil norr om Helsingborg i den vackra staden Ängelholm som mer är känd för att ha fostrat några av Sveriges bästa ishockeyspelare – bröderna Kenny och Jörgen Jönsson.

– Löpning för mig är avkoppling och välmående samtidigt som det är enkelt att träna. Jag tränar på tider som passar mig bäst, allt från på morgonen, under lunchen, på kvällen eller när jag reser med jobb vilket gör att löpningen blir det bästa och enklaste träningsformen för mig. Jag har alltid med mig löparkläder när jag reser .

Peter har sprungit alla upplagorna av Helsingborg Marathon sedan starten 2014 och är anmäld även till 2020 års lopp.

– Jag springer HBGM för att det var mitt första maraton 2014. Idag är HBGM ett måste lopp varje år, eller kalla det en tradition eftersom jag har sprungit alla loppen #allahbgm. En folkfest utöver det vanliga.

– Jag tycker att man ska springa Helsingborg Marathon för den fantastiska banan som tar oss löpare förbi och igenom nästan hela Helsingborgs stadsdelar och med Sveriges i särklass bästa målgång. En målgång som är över 2500 m lång och bjuder på Öresund och Danmark på din högra sida. När du de sista 500-metrarna på upploppet möts av folkhavet som skriker och hejar gör att du flyger fram de sista metrarna över mållinjen. Att du sedan får den vackra guldmedaljen runt din halsen, får svepa in dig i en guldfilt för att Helsingborg Marathon är ett lopp med verklig “guldkant” HBGM växte snabb till Sveriges andra största maraton och det finns en naturlig förklaring till det, och den tycker jag du ska uppleva.

Lovisa “Lofsan” Sandström – Stockholm

Lovisa är träningsexpert och entreprenör och är mer känd under namnet Lofsan. Hon är bland annat utsedd till Årets PT och är författare till populära ”Stora löparboken för kvinnor”. Tillsammans med Jessica Almenäs driver hon också Sveriges största podcast om träning och hälsa – Träningspodden. Hon driver även onlinecoachningen Lofsangruppen med 30 medarbetare och släppte 2017 den Netflix-liknande träningsappen Mized. I båda dessa appar coachar hon många löpare.

– Jag är en fd. elitkanotist som är 100 procent allround när det kommer till träning och trivs lika bra på gymmet som på maraton och ultralopp.

Varför Helsingborg Marathon?

– Skåningar är mycket trevligare än Stockholmare! Inget annat lopp i Sverige har lika bra och entusiastisk publik och funktionärer! Dessutom är ju banan så otroligt vacker. Det är något alldeles unikt med Helsingborg Marathon som jag vill uppleva igen.

Facebook: Lofsan
Instagram: Lofsans
Hemsida: lofsan.se

Daniel Måledal – Jönköping

Daniels löparliv började 2017 när han började arbeta på barnrättsorganisationen Erikshjälpen. Han startade en insamling för barn i katastrofer där han satte två insamlingsmål. Om han skulle uppnå 5000 kr så skulle han springa en halvmara och blev det 10 000 kr skulle han springa ett helt maraton. Daniel insåg ganska snabbt att det skulle bli 42,2 km då insamlingen gick väldigt bra.

– Jag springer av många olika anledningar. För att jag är tävlingsmänniska och älskar att se utveckling och att slå nya rekord. Bara att komma ut och rensa skallen, behövs verkligen ibland. Helt enkelt för att må bra. Löpning har ju en bevisad bra effekt på hjärta och hjärna, så jag ser det som en livsinvestering.

Varför Helsingborg Marathon?

– Av alla maratonlopp jag har sprungit kommer min absolut bästa upplevelse från Helsingborg Maraton. Allt från arrangemanget, den otroligt fina banan med olika omgivningar, målgången, stämningen, allt!

Jag rekommenderar alla att springa detta loppet! Om du vill springa enligt mig Sveriges vackraste maraton så är det till Helsingborg du ska åka. Om 4,2 mil är för långt så finns det ju andra alternativ också. Att du sedan kan springa för välgörenhet och Erikshjälpen gör inte saken sämre.

Facebook: maledal
Instagram: charity_runner
Hemsida: danielmaledal.se

Johanna Gren – Helsingborg

Att springa 100 maraton känns helt galet. Att göra det på ett år känns helt omöjligt. Men inte för Johanna Gren som klämde in 110 maraton och två ultralopp under 2018. Hennes blott andra maraton i livet gjorde hon faktiskt på premiärupplagan av Helsingborg Marathon 2014. 

Allting började 2014 när hon bröt upp med sin dåvarande pojkvän.  Löpningen blev som terapi när tankar och känslor kunde ventileras men det blev snabbt något mer.  Redan 2015 sprang hon 20 halvmaraton, 7 maraton och 2 ultralopp. Det kan tilläggas att mamma och pappa också är rätt glada i att springa många maraton. Tillsammans har de snart gjort 1 500 maraton och ultralopp.

Varför Helsingborg Marathon?

Vi skulle springa HBGM stafett med jobbet och då sa jag att jag kunde springa en sträcka men sen hoppade alla av och jag ville så gärna springa på hemmaplan så jag anmälde mig till hela maran istället. Tänkte att jag har ju 6 timmar på mig, så orkar jag inte springa kan jag ju bara börja gå. 

Nu fortsätter jag springa Helsingborg Marathon för att publiken är otroligt bra hela vägen. Banan går igenom Helsingborgs fina delar och den magiska målgången på Gröningen med havet precis intill. Att loppet går i min hemstad gör inte saken sämre.

Facebook: johanna.gren.92
Instagram: johanna_running

Kenth Svensson – Göteborg

Kenth spelade fotboll och sprang orientering som ung, men han insåg ganska tidigt att det gick betydligt lättare utan både boll, karta och kompass.

– Jag märkte att springa med fotboll eller karta var minst en sak för mycket så jag började att ”bara” springa. De första 15 – 20 åren som löpare sprang jag inte på vintern men har börjat med det på äldre dar. Löpning är en motionsform som pig bra. Man kan springa själv när man vill och direkt från dörren, med kompisar eller med klubb. Man kan delta i motionslopp runt hela världen och det blir också något som gör att man håller igång motivationen och träningen.

Varför Helsingborg Marathon?

– Det är något speciellt med Helsingborg Marathon – det måste upplevas. Det är lite osvenskt på det sätt att alla i organisationen, funktionärer, sponsorer, löpare känns glada och positiva och vill ge det lilla extra. Det är helt klart det gemytligaste av de 5 olika maratonloppen jag har sprungit i Sverige. Jag sprang Helsingborg Marathon när det startade 2014 på 2:54, men sen har jag lugnat ner mig och springer numera som farthållare för de löpare som vill springa in under 3:30. Det känns som en fin tradition och den uppskattning jag får som farthållare från arrangörer, löpare och publik har jag inte varit med om någon annanstans.

Facebook: kenthsvensson
Instagram: snabbafotterkenth
Hemsida: snabbafotter.se

Göran “Jojje” Wallin – Helsingborg

Egentligen borde inte Jojje kunna springa. För över 30 år sedan förändrades hela hans liv på bara några sekunder. En kall vinterdag fick han sladd på bilen och frontalkrockade med en annan bil. 18 dagar senare vaknade han upp på sjukhuset var han multifunktionsnedsatt. Förutom nedsatt balans och krossade armar hade Jojje fått en hjärnskada. Han hade inte bara svårt att komma ihåg olyckan, han kände heller inte igen sina närmaste och hade svårt att minnas livet innan olyckan. Han fick börja om från början med att lära sig räkna, skriva och tala.

En vanlig person hade kanske gett upp där, men inte Jojje. Redan ett år efter olyckan sprang han sitt första lopp – Springtime i Helsingborg och 1994 blev han maratonlöpare när han sprang Stockholm Marathon på 3 timmar och 38 minuter. 2014 ställde han sig på startlinjen för den första upplagan av Helsingborg Marathon.

Varför Helsingborg Marathon?

Vi skulle springa HBGM stafett med jobbet och då sa jag att jag kunde springa en sträcka men sen hoppade alla av och jag ville så gärna springa på hemmaplan så jag anmälde mig till hela maran istället. Tänkte att jag har ju 6 timmar på mig, så orkar jag inte springa kan jag ju bara börja gå. 

Nu fortsätter jag springa Helsingborg Marathon för att publiken är otroligt bra hela vägen. Banan går igenom Helsingborgs fina delar och den magiska målgången på Gröningen med havet precis intill. Att loppet går i min hemstad gör inte saken sämre.

Facebook: jojje.wallin
Instagram: jojje.wallin

Hans Renman – Stockholm

Hans driver flera företag i träningsbranschen tillsammans med sin fru Lovisa “Lofsan” Sandström och har därför träning som en naturlig del av vardagen, både tung styrketräning och löpning.
– Är man gift med sin PT finns det inget utrymme för slarv, skrattar Hans. Egentligen är jag snarare snabb än uthållig (som ung tävlade han i squash och sprintlöpning) och tycker att allt som tar mer än 30 minuter känns lite tjatigt. Det är faktiskt obegripligt att jag springer långlopp, men det är mycket som är obegripligt med maraton. Maraton för mig handlar om att alltid vara så pass bra tränad att du vilken dag som helst på året ska kunna springa 42 km.

Varför Helsingborg Marathon?

– Jag sprang de fem första upplagorna Helsingborg Marathon och har dessutom sprungit Great Wall Marathon, New York City Marathon, Stockholm Marathon och Ultravasan. Årets lopp blir min 10:e mara och det måste bli i Helsingborg. Allt är perfekt. Arrangemanget, funktionärerna, publiken (en favorit är ramsan ”Hej & hå, Kämpa på, välkommen till Råå!”), banan, utsikten över sundet, parkerna, tiden på året, målrakan och de perfekt skurna apelsinerna efter målgång.
Dessutom är det det enda loppet som har sådan makalös närhet till After Run på Clarion Grand Hotel Helsingborg efter målgång!

Instagram: reindeerman
Hemsida: Lofsan.se