HBGM Stories

Berättelser om personer i och runt HBGM

Tusentals löpare har sprungit genom vackra Helsingborg sedan starten av Helsingborg Marathon 2014. Lika många spännande och intressant historier finns det att berätta om dessa löpare. Varje löpare bär på sin unika berättelse, och här lyfter vi fram några av dem. Håll till godo!

Oscar Wester byter laggen mot löpardojor

Oscar Wester från Täby i Stockholm har ingått i det svenska freeskilandslaget i över 10 år men har i år tvingats ta det tuffa beslutet att lägga av med sin elitkarriär i skidåkning på grund av en segdragen knäskada. Nu byter han ut laggen mot löpardojor och ställer sig på startlinjen på Helsingborg Marathon den 2 september.

Oscar har kämpat med en knäskada i över två år och gick nu under sommaren ut med att elitkarriären är över. – Beslutet har kommit smygande under året och det känns som det rätta, säger Oscar Wester till skidor.com.

– Den största anledningen till beslutet är just knät. Jag har kämpat i över två år med två operationer och det blev nästan helt bra. Jag fick tävla lite världscup på slutet av den här säsongen men kände att jag inte klarade av att ge 100 procent. Då försvann väldigt mycket av glädjen i att fortsätta tävla.

Vi blev nyfikna på vad det är som gör att han nu bestämt sig för att anta utmaningen att springa sitt livs första maraton och det här i Helsingborg.

– Helsingborg Marathon blir mitt första maraton i livet. Jag kände att jag nu behövde en ny rejäl utmaning när skidkarriären var över.

Varför blev det just Helsingborg Marathon som premiärmara?

– Jag blev väldigt peppad av att se Stockholm Marathon på plats i juni och då bestämde jag att jag själv ska springa en mara. Min sambo har familj nere i Ängelholm så då passade det perfekt att kombinera att åka och hälsa på dem och samtidigt springa Helsingborg Marathon.

Hur har löpningen sett ut för dig under din skidkarriär?

– Löpningen har betytt jättemycket! Det är grym träning under försäsongen för att bygga upp styrka och kondition som behövs i skidåkningen. Jag har alltid tyckt om löpning och att utmana mig själv.

Hur ser träningen ut inför Helsingborg Marathon?

Det kommer bli några löppass varje vecka fram till dess, egentligen som vilken sommar som helst. Kommer nog testa på att springa några extra långa sträckor också. Sista veckan innan loppet blir det nog lite lugnare.

Vi önskar Oscar stort lycka till på premiärmaran i Helsingborg den 2 september!

Jesper Lundberg – Dalmasen som satsar helhjärtat på löpningen!

Den 3 september 2022 sprang han hem en solklar vinst på Helsingborg Marathon på tiden 2:29:21 – ett lopp han inte ens hade tänkt springa. Sen tog han tjänstledigt från jobbet som målare för att satsa helhjärtat på löpningen. Den 16 april 2023 sprang han i mål på Rotterdam Marathon på den otroliga tiden 2:14:53. Möt Jesper Lundberg, den 33-åriga dalmasen som springer för att han tycker det är kul, för att han mår bra av det och för att se hur bra han kan bli.

Den 2 september 2022 satt Jesper i bilen på väg till Helsingborg, för att heja på sin sambo Sigrid, som skulle springa Helsingborg Marathon för första gången. Men någonstans mellan Dalarna och Skåne började en tanke smyga sig på. Kanske skulle han själv springa? Han skulle ju ändå springa långpass samma helg…

“Tanken var ju egentligen att jag bara skulle följa med Sigrid ner för att heja, fota och supporta henne, och springa ett långpass när vi kom ner dagen innan. Men i bilen på väg ner började tanken av att springa själv infinna sig, och köra Helsingborg Marathon som ett lite hårdare långpass. Sen tänkte jag att det ju dessutom vore kul att vinna hela grejen, som en stor bonus på långpasset!”

Sagt och gjort så dök både Sigrid och Jesper upp på startlinjen dagen efter, och visst blev det ett lyckat långpass för Jesper – som gjorde ett riktigt bra lopp och sprang hem en solklar seger på 2:29:21. Han beskriver loppet som proffsigt och mysigt, en kombo han sällan upplevt.

“Helsingborg Marathon var ett jättefint lopp, väldigt proffsigt arrangerat men ändå mysigt och trevlig stämning runt alltihopa – en kombo som sällan går ihop, men där lyckas verkligen HBGM! Känslan att komma in på strandpromenaden och njuta genom hela upploppet var väldigt häftig! 

När målgången var passerad och Jesper var tillbaka i Äppelbo dröjde det inte länge förrän han bestämde sig för att satsa helhjärtat på löpningen. I början av vintern bestämde han sig för att ta ledigt från jobbet som målare för att fokusera 100% på löpningen fram till Rotterdam Marathon den 16 april. 

Sagt och gjort blev löpningen Jespers absoluta fokus under vintern och våren, med en träningsvolym runt 20 mil i veckan med mycket kvalitéträning och upp mot 6 mil tröskel per vecka. Och om satsningen gav resultat? Det kan man lugnt säga. Med den otroliga tiden 2:14:53 sprang Jesper in ett riktigt snyggt nytt personbästa på Rotterdam Marathon, en tid som placerar honom på 18 plats genom tiderna i Sverige på maratondistansen.

Hatten av för Jesper – en sann inspiration! Vi ser fram emot att följa din fortsatta resa! 

Erik Mangbo satsar på att rulla sitt första maraton

Erik Mangbo är en 24-årig soon to be stadsvetare från Helsingborg med ett stort intresse för träning. På grund av en medfödd muskelsjukdom som gradvis försvagat hans benmuskulatur och gjort det svårt för honom att gå sitter han i rullstol. Dessutom har han en allvarlig synnedsättning som gör att han bara ser 10%  – men det hindrar inte honom från att följa sina drömmar. I år satsar han på att rulla sitt första maraton. 

För ett par år sedan blev Erik introducerad till löpning av några kollegor, vilket resulterade i att han ställde sig på startlinjen till HOKA Helsingborg Half Marathon den 4 september 2021 och rullade sitt första halvmaraton någonsin. Ett lopp han beskriver som en mycket härlig upplevelse och en riktigt trevlig utmaning.

“Att köra HOKA Helsingborg Half Marathon var både trevligt och utmanande. En stor del av loppet gick på grus, vilket gjorde det tyngre att rulla och var mycket utmanande – men det löste sig bra trots att jag vurpade två gånger! Jag är väldigt glad och tacksam över det fina bemötandet jag fick från både funktionärer och arrangörer, och sammantaget var det hela en fantastiskt härlig upplevelse. Det bästa var att få testa vad kroppen klarar av, och samtidigt få ta emot hejarop från alla underbara människor som hejade längs banan! ”

Den 3 september 2022 var det dags igen, då Erik rullade HOKA Helsingborg Half Marathon för andra gången, på den imponerande tiden 1:59:47. När mållinjen var korsad bestämde han sig för nästa stora mål – att rulla de 42 195 meterna på Helsingborg Marathon den 2 september 2023.

Med målet i sikte är träningen i full gång.

“Tanken är att träna extremt hårt och så mycket som möjligt. Jag varierar min träning så mycket som det går för att undvika skador på axlar och armar, och kör både simning, styrketräning och ett par distanspass i veckan. Det kommer bli fruktansvärt tufft, men med mycket träning och ett stenhårt pannben hoppas jag kunna greja det!”

Hatten av för Erik – en sann inspiration och stor förebild som vågar sikta högt och se möjligheter istället för begränsningar. Vi ser så fram emot att se dig rulla över mållinjen den 2 september!

Fredric Kjellberg – Att springa är det jag saknar mest

Tillsammans med sina fem bröder och sin fru korsade Fredric Kjellberg mållinjen under Helsingborg Marathon 2021. En mållinje som han inte längre kan passera själv utan hjälp. Över en natt förvandlades Fredric från maratonlöpare till rörelsehindrad.

Löpningen var en naturlig del av Fredrics liv som för så många andra. 2016 och 2017 var han nere i Helsingborg och sprang Helsingborg Marathon. Att springa och röra sig obehindrat är något vi flesta bara tar för givet men som för Fredric försvann över en natt.

Under 2021 drabbade han av testikelcancer och till följd av behandlingen fick han en allvarlig stroke. Detta gjorde att han helt tappade rörelseförmågan. När han kom hem från sjukhuset i februari 2021 hade han besök av hemtjänsten sju gånger per dag och behövde även hjälp med att duscha.

“Jag tycker det är viktigt att berätta för att andra hur snabbt livet kan förändras. För mig förändrades livet över en natt. Att helt plötsligt inte kunna göra saker som känns självklara. Jag hoppas att jag ska kunna gå igen. Rehabiliteringen går sakta framåt. Jag klarar mig utan rullstolen inomhus nu där jag går med käpp. Det är rehabträning två dagar per vecka plus egen träning hemma övriga dagar. Det går framåt men inte så fort som jag hade önskat. Men jämfört med hur det var när jag kom hem från sjukhuset är det stor skillnad.”

Fredrics fem bröder valde att 2021 springa HBGM Stafett för att hylla sin bror. Tillsammans blev det en oförglömlig målgång. De sista 100 metrarna gick de tillsammans in i mål.

“Jag hade tänkt att försöka ta mina första steg utan hjälp över mållinjen men vänsterbenet var alldeles för trött och jag vågade inte chansa på det skulle gå. Men det är nog inte jättelångt bort även om det kommer att kräva ytterligare en tid av träning och tålamod innan det fungerar fullt ut. Just tålamodet kanske är det som tillsammans med att gnistan att fortsätta lägga energi på det nödvändiga kan ibland brista, samtidigt som jag ju vet att det bara är det jag gör själv som kan ta mig bort en från beroendet av hjälp i alla olika sammanhang. Men hur mycket pannben jag än må ha så är det inte helt lätt efter såhär lång tid att mobilisera kraft och driv som krävs för att komma tillbaka. Vid sidan av hur känslosamt det var att gå dom där sista hundra metrarna med min fru och mina bröder så var det allra jobbigaste att se alla löpare springa iväg i starten. En så tydlig bild av en sak jag inte längre kan göra”.

Disa Hedman – superkvinnan som reste sig från helvetet

Helvetet tog sin start 2005 med Disas första Pneumothorax (lungkollaps). Då var den yngsta sonen bara 2 månader. Ett år senare var det dags igen för Pneumothorax nummer två och i slutet av 2007 kom en ännu större chock – bröstcancer. – Min första tanke vid cancerbeskedet var YES, nu ska jag äntligen bli riktigt smal. En lång och tuff behandling tog sin start men Disa blev frisk. Där kunde kanske historien ha slutat lyckligt men svårigheterna fortsatte. Två år efter bröstcancern kom den tredje Pneumothoraxen och läkarna fick klistra fast det som fanns kvar av vänstra lungan i bröstkorgen för att den inte skulle kollapsa fler gånger.

Fyra år senare gick hon in i väggen. – Jag har en drivkraft framåt och för att min familj och mina vänner inte skulle behöva lida nonchalerade jag mig själv och fick inte den återhämtning jag behövde. Jag gick in i väggen av för mycket jobb. Jag ville ta igen det jag missat under sjukdomen. Jag kände en skuld mot jobbet. Astma och artros kom som på beställning och 2018 gav läkaren mig ett alternativ – gå ner i vikt och medicineras för att orka med värken. Jag ville hitta ett annat alternativ. Tillsammans med läkare och naprapat bestämde jag att det nu var det dags att börja träna. Jag hade vid den tiden ingen god relation till löpning utan det var någon min man höll på med. Det var otroligt jobbigt i början med värk både av träningen och från sjukdomarna men tillslut vände det. Jag kunde börja springa för min egen skull och för att rensa huvudet. Löpningen hjälpte min kropp att hitta tillbaka och som en bonus gick jag ner 21 kg. Löpningen hjälper både min kropp och knopp att må bra.

Under sommaren 2019 hängde Disa med på provlöpningen av Helsingborg Halvmaratonbanan med “alla ska med gänget” – Ingen trodde att jag skulle klara det, men jag hankade mig runt på ren vilja. Där och då bestämde jag mig för att springa HOKA Helsingborg Half Marathon samma år, mest för att ingen trodde på mig. Loppet blev som en personlig avslutning där jag lämnade allt hemskt som varit bakom mig och samtidigt en start för mitt nya friska jag. Målbilden från loppet betyder otroligt mycket för mig.