HBGM Stories
Berättelser om personer i och runt HBGM
Tusentals löpare har sprungit genom vackra Helsingborg sedan starten av Helsingborg Marathon 2014. Lika många spännande och intressant historier finns det att berätta om dessa löpare. Varje löpare bär på sin unika berättelse, och här lyfter vi fram några av dem. Håll till godo!
Möt Romans – killen som reser världen runt för att springa maraton!
Romans Sroms har sprungit 104 maraton i 41 olika länder. 26 av loppen har han sprungit som Pacer. 2022 sprang han Helsingborg Marathon för första gången, och den 7 september kommer han tillbaka för att springa sitt tredje Helsingborg Marathon. Vi har snackat med Romans om kärleken till löpningen och resorna, vad som driver honom att springa maraton efter maraton och varför han återkommer till just Helsingborg Marathon gång på gång!
Vem är du, och varför springer du?
Hej där! Jag heter Roman, en 34-årig kille baserad i den vackra staden Riga, Lettland. Att springa är för mig en otrolig blandning av meditation och att pressa mina gränser. Det handlar inte bara om att hålla sig i form; det är mitt sätt att hitta frid och utmana mig själv. Det är också det perfekta sättet att utforska världen.
När upptäckte du din passion för löpning och när sprang du ditt första maraton?
Min passion för löpning började år 2016. Jag minns tydligt när jag deltog i mitt första 10 km-lopp, och vid den stunden verkade tanken på att springa ett maraton helt otänkbart. Jag var ensam på den här resan; ingen av mina vänner var intresserad av löpning. Men, lite i taget började jag utforska nya lopp och möjligheter och började träffa likasinnade människor.
Klipp till 2017, då jag lyckades med en ganska galen bedrift – jag avslutade mina första 12 halvmaraton! Yes, du läste rätt, ett dussin halvmaraton. Det var fantastiskt! Och gissa vad? Jag sprang också två maraton det året – ett här i min hemstad Riga, Lettland, och det andra, det legendariska Aten Marathon i Grekland.
År 2018 tog jag det ett steg längre och sprang fyra maraton, tillsammans med olika andra distanser och terränglopp. Följande år, 2019, var maraton galenskap för mig, med hela nio maraton under bältet. Från år 2020 och framåt var min fokus endast på maraton och ibland ultra.
Och här är det som blir riktigt spännande. År 2021 tog jag på mig hela 30 officiella maraton i 15 olika länder! Prata om ett löparäventyr! Men det är inte allt – jag gav mig också in i ultramaraton-territoriet och erövrade tre av dessa utmanande lopp.
Otroligt! Vilken resa! Du reser runt hela världen för att springa maraton som farthållare – varför?
Att resa runt jorden för maraton är inte bara en passion utan en mission för mig. Mitt ultimata mål är att springa ett maraton i varje land i världen och varje delstat i USA (endast officiella lopp). Det är en dröm som håller mig motiverad och driver min kärlek till utforskning och olika kulturer. Om lopparrangörer behöver en farthållare är jag alltid ivrig att bidra, och möjligheten att dela glädjen med löpning och hjälpa andra att nå sina mål något jag värdesätter i varje del av världen.
Vad är det bästa med att hjälpa människor att nå sina mål som farthållare?
Att se den rena glädjen och känslan av prestation i människors ansikten när de krossar sina löpmål! Att vara en del av deras framgång och hjälpa dem att övervinna hinder är seriöst den bästa känslan. Jag betraktar det som min mission att göra maratonresan så smidig som möjligt för min löpargrupp. Ibland handlar det om att skämta för att lätta på stämningen, och ibland handlar det om att erbjuda den extra pushen av motivation när det behövs. Att ge väsentlig information längs rutten, såsom detaljer om vattenstationer och knepiga kuperade avsnitt, är bara en del av att se till att alla har den bästa möjliga upplevelsen. Att tillföra humor eller motivation, lägger till en extra dimension av njutning till hela maratonupplevelsen. Det handlar inte bara om att nå mållinjen; det handlar om att skapa minnen och skapa förbindelser med varje steg vi tar tillsammans.
Du har sprungit Helsingborg Marathon några gånger, vad tycker du om loppet? Vad är den absolut bästa delen?
Helsingborg Marathon har något riktigt unikt. När jag deltog för första gången år 2022, blev jag förtrollad av den äkta passion och kärlek som ligger bakom evenemanget. Alla är otroligt vänliga och hjälpsamma. Evenemanget utstrålar positivitet, med många glada ansikten och en verklig känsla av gemenskap. Det som särskiljer Helsingborg Marathon för mig är banan. Det är en perfekt blandning av stad, landsbygd och hav, som erbjuder en naturskön resa som är lika underbar som utmanande. Jag kommer aldrig att glömma ögonblicket när jag tog en selfie med en ko längs banan (ja, jag frågade om tillstånd, och hon hade inget emot det! ). Den fantastiska naturen, tillsammans med de alltid hjälpsamma volontärerna, skapar en oförglömlig upplevelse. Den vackert designade guldpläterade medaljen lägger ytterligare till vad som gör Helsingborg Marathon speciellt, och skapar en händelse som inte bara är ett lopp utan också en fest för löpning, gemenskap och den glädje som följer med det.
Din bästa tips för någon som överväger att springa sitt första maraton?
Håll din träning jämn, fortsätt i din egen takt och njut av resan. Ditt mentala spel är lika viktigt som din fysiska uthållighet, så tro på dig själv, sätt uppnåbara mål och njut av varje milstolpe du når.
Och här är en liten hemlighet: magin med att springa i den gröna zonen, pulsmässigt sett. När du når den där perfekta punkten blir löpning ren njutning, och trötthet verkar ta en bakre plats. Tro mig, det är viktigt att hitta glädje i det du gör.
Löpare, psykolog, DJ och grundare av NBRO Running. Möt Anders Rømer!
Anders Rømer är Köpenhamnslöparen, psykologen, DJn och grundaren av NBRO Running som springer som terapi. Som 19-åring sprang han sitt första marathon, och sen var han fast. 45 marathon senare springer han lopp efter lopp, och 2024 kommer han till Helsingborg för att springa HOKA Helsingborg Half Marathon för tredje gången. Vi har snackat med Anders för att fråga mer om löpningen, NBRO Running och hans upplevelse av HBGM.
Berätta lite om dig själv! Vem är du och varför springer du?
Mitt namn är Anders Rømer och Jag bor på Nørrebro i Köpenhamn med min partner och våra 2 barn. Jag arbetar som specialistpsykolog och DJ, och har ägnat mig åt sport hela mitt liv och har sprungit regelbundet och strukturerat de senaste 15 åren. Jag genomförde mitt första maraton som 19-åring och har nyligen avslutat mitt 34:e i München. Löpningen är min terapi!
Du sprang ditt första HOKA Helsingborg Half Marathon 2022, återvände i år för att springa igen, och 2024 kommer du med ett gäng från NBRO Running – så himla roligt! Hur kommer det sig att HOKA Helsingborg Half Marathon är ett lopp du återkommer till för att springa flera gånger?
- Jag tycker verkligen om staden Helsingborg; den är vacker, mysig och barnvänlig, och den ligger inom mycket bekvämt avstånd från Köpenhamn.
- Timing är helt perfekt; vanligtvis brukar jag springa Copenhagen Half i mitten av september följt av ett maraton i oktober eller november, så slutet av augusti/början av september är en optimal tid för ett riktigt intensivt träningspass!
- Loppet är på en lördag! Det är ju genialt att man efteråt kan fira sig själv (och eventuellt sina löparkamrater). 2022 stannade vi i Helsingborg till söndagen, och det kommer jag definitivt att göra igen 2024.
- Rutten är vacker och utmanande, och det är riktigt bra stämning bland åskådare och funktionärer längs vägen.
- Loppet har en passande storlek; det är ett bra startfält, men det är inte överfyllt, och logistiken är välorganiserad.
Vad var din upplevelse av HOKA Helsingborg Half Marathon i år? Vad var det bästa med loppet? Hur var känslan att korsa mållinjen?
Jag hade en jättebra upplevelse av HOKA Helsingborg Half Marathon i år! Jag älskar den avslutande sträckan längs vattnet (som, till skillnad från 2022, inte bjöd på motvind), och målgångsområdet – det tycker jag är riktigt häftigt.
Du är ju en av grundarna till NBRO Running – berätta lite om din resa där!
Jag grundade NBRO Running 2010 med tre andra. Allt var egentligen ganska slumpmässigt; vi började träffas på Nørrebro för att springa tillsammans inför en tävling, och efteråt beslutade vi oss för att löpträna varje lördag. Vi bjöd in våra vänner, och till Copenhagen Marathon 2011 var vi 10 löpare. Nu är vi 11 600 medlemmar på Facebook och cirka 2-300 löpare som regelbundet deltar i någon av våra åtta fasta träningar varje vecka.
Vad gör du helst när du inte springer?
Löpning är min terapi, och jag skulle ogärna vara utan den. Men om jag är skadad cyklar jag på racer, och annars försöker jag förebygga skador genom att vattenjogga, styrketräna eller använda crosstrainer.
Vi är så glada att Anders kommer och springer HBGM år efter år, och ser fram emot att välkomna ännu fler NBRO-löpare den 7 september 2024!
Från Nervositet till eufori när Erik Mangbo rullade sitt första marathon!
Ett helt år av stenhårt arbete och tuff mental förberedelse kulminerade den 2 september 2023, när Erik Mangbo rullade fram till startlinjen för sitt första maraton någonsin – Helsingborg Marathon. Nu har det gått ett par månader, och vi har pratat med Erik för att snacka om hans upplevelse av loppet!
Efter att ha rullat HOKA Helsingborg Half Marathon 2022 bestämde Erik sig för att ta sig an sitt livs största utmaning – att rulla Helsingborg Marathon 2023. När vi pratade med Erik sist var han i full gång med träningen, och det krävdes minst sagt hårt arbete för att komma i maratonform.
– Träningen gick bra, men det krävdes mycket hårt arbete både mentalt och rent fysiskt – med många stenhårda timmar i gymmet, många längder fram och tillbaka i simbassängen och mil efter mil av rullande.
Sen kom äntligen dagen, och när Erik rullade fram till startlinjen den 2 september var känslorna påtagliga.
– Jag var riktigt nervös. Jag gick igenom banan i huvudet och försökte memorera min strategi för loppet. Att inte köra för hårt i början osv. Sedan när man väl stod på startlinjen var det precis som att all oro släppte och det var bara att rulla som tusan.
Sagt och gjort rullade Erik 42 195 meter, på både asfalt och grus, i både upp- och nerförsbackar. Studtals var det riktigt, riktigt jobbigt – men stödet från publik, familj och vänner bar honom genom hela loppet.
– En väldigt stor utmaning under loppet var Ramlösaparken och backarna där. Det är både på grus och de lutar åt sidorna, vilket gör att du inte kan få ett jämt tryck med båda armarna utan får köra snett. Som tur väl var fick jag lite putthjälp sista biten av min grymma ledsagare Glenn. Men stödet jag fick längs banan, det var helt fantastiskt! Det var nog det bästa med hela loppet – alla som hejade längs vägen, min underbara familj, min sambo, nära vänner och även folk jag inte känner. Att se och höra alla som var där och hejade på var helt otroligt, och jag blir nästan tårögd bara jag tänker på det. Utan dem så tror jag inte att det skulle ha gått.
Tillslut kom stunden han väntat på och drömt om, målgången. En upplevelse Erik beskriver som ren och skär eufori.
– Det går knappt att beskriva känslan när jag och Glenn rullade in på målrakan. Det var så mycket känslor igång samtidigt. Publiken jublade, min familj och mina vänner hejade och stoltheten jag kände var otrolig. Att jag, Erik Mangbo – killen i rullstol, klarade att rulla ett helt jäkla Marathon. Det är helt sjukt! Jag vill tacka alla som hjälpte till att göra detta till en upplevelse jag kommer ha med mig hela livet.
Slutligen vill jag särskilt tacka min underbara ledsagare och numera vän Glenn Björklund för allt stöd och pepp, du är fantastisk. Hoppas vi kan göra om detta i framtiden!
Inspirerande, gripande och mäkta imponerande. Att rulla ett helt maraton i rullstol – det är faktiskt helt otroligt. Vi på Helsingborg Marathon är så oerhört imponerande av Eriks bedrift, och ser fram emot att följa hans fortsatta resa. För en sak är säker, Erik Mangbo kommer klara precis vad som helst – om han bara bestämmer sig för det!
Oscar Wester byter laggen mot löpardojor
Oscar Wester från Täby i Stockholm har ingått i det svenska freeskilandslaget i över 10 år men har i år tvingats ta det tuffa beslutet att lägga av med sin elitkarriär i skidåkning på grund av en segdragen knäskada. Nu byter han ut laggen mot löpardojor och ställer sig på startlinjen på Helsingborg Marathon den 2 september.
Oscar har kämpat med en knäskada i över två år och gick nu under sommaren ut med att elitkarriären är över. – Beslutet har kommit smygande under året och det känns som det rätta, säger Oscar Wester till skidor.com.
– Den största anledningen till beslutet är just knät. Jag har kämpat i över två år med två operationer och det blev nästan helt bra. Jag fick tävla lite världscup på slutet av den här säsongen men kände att jag inte klarade av att ge 100 procent. Då försvann väldigt mycket av glädjen i att fortsätta tävla.
Vi blev nyfikna på vad det är som gör att han nu bestämt sig för att anta utmaningen att springa sitt livs första maraton och det här i Helsingborg.
– Helsingborg Marathon blir mitt första maraton i livet. Jag kände att jag nu behövde en ny rejäl utmaning när skidkarriären var över.
Varför blev det just Helsingborg Marathon som premiärmara?
– Jag blev väldigt peppad av att se Stockholm Marathon på plats i juni och då bestämde jag att jag själv ska springa en mara. Min sambo har familj nere i Ängelholm så då passade det perfekt att kombinera att åka och hälsa på dem och samtidigt springa Helsingborg Marathon.
Hur har löpningen sett ut för dig under din skidkarriär?
– Löpningen har betytt jättemycket! Det är grym träning under försäsongen för att bygga upp styrka och kondition som behövs i skidåkningen. Jag har alltid tyckt om löpning och att utmana mig själv.
Hur ser träningen ut inför Helsingborg Marathon?
Det kommer bli några löppass varje vecka fram till dess, egentligen som vilken sommar som helst. Kommer nog testa på att springa några extra långa sträckor också. Sista veckan innan loppet blir det nog lite lugnare.
Vi önskar Oscar stort lycka till på premiärmaran i Helsingborg den 2 september!
Jesper Lundberg – Dalmasen som satsar helhjärtat på löpningen!
Den 3 september 2022 sprang han hem en solklar vinst på Helsingborg Marathon på tiden 2:29:21 – ett lopp han inte ens hade tänkt springa. Sen tog han tjänstledigt från jobbet som målare för att satsa helhjärtat på löpningen. Den 16 april 2023 sprang han i mål på Rotterdam Marathon på den otroliga tiden 2:14:53. Möt Jesper Lundberg, den 33-åriga dalmasen som springer för att han tycker det är kul, för att han mår bra av det och för att se hur bra han kan bli.
Den 2 september 2022 satt Jesper i bilen på väg till Helsingborg, för att heja på sin sambo Sigrid, som skulle springa Helsingborg Marathon för första gången. Men någonstans mellan Dalarna och Skåne började en tanke smyga sig på. Kanske skulle han själv springa? Han skulle ju ändå springa långpass samma helg…
“Tanken var ju egentligen att jag bara skulle följa med Sigrid ner för att heja, fota och supporta henne, och springa ett långpass när vi kom ner dagen innan. Men i bilen på väg ner började tanken av att springa själv infinna sig, och köra Helsingborg Marathon som ett lite hårdare långpass. Sen tänkte jag att det ju dessutom vore kul att vinna hela grejen, som en stor bonus på långpasset!”
Sagt och gjort så dök både Sigrid och Jesper upp på startlinjen dagen efter, och visst blev det ett lyckat långpass för Jesper – som gjorde ett riktigt bra lopp och sprang hem en solklar seger på 2:29:21. Han beskriver loppet som proffsigt och mysigt, en kombo han sällan upplevt.
“Helsingborg Marathon var ett jättefint lopp, väldigt proffsigt arrangerat men ändå mysigt och trevlig stämning runt alltihopa – en kombo som sällan går ihop, men där lyckas verkligen HBGM! Känslan att komma in på strandpromenaden och njuta genom hela upploppet var väldigt häftig!
När målgången var passerad och Jesper var tillbaka i Äppelbo dröjde det inte länge förrän han bestämde sig för att satsa helhjärtat på löpningen. I början av vintern bestämde han sig för att ta ledigt från jobbet som målare för att fokusera 100% på löpningen fram till Rotterdam Marathon den 16 april.
Sagt och gjort blev löpningen Jespers absoluta fokus under vintern och våren, med en träningsvolym runt 20 mil i veckan med mycket kvalitéträning och upp mot 6 mil tröskel per vecka. Och om satsningen gav resultat? Det kan man lugnt säga. Med den otroliga tiden 2:14:53 sprang Jesper in ett riktigt snyggt nytt personbästa på Rotterdam Marathon, en tid som placerar honom på 18 plats genom tiderna i Sverige på maratondistansen.
Hatten av för Jesper – en sann inspiration! Vi ser fram emot att följa din fortsatta resa!
Erik Mangbo satsar på att rulla sitt första maraton
Erik Mangbo är en 24-årig soon to be stadsvetare från Helsingborg med ett stort intresse för träning. På grund av en medfödd muskelsjukdom som gradvis försvagat hans benmuskulatur och gjort det svårt för honom att gå sitter han i rullstol. Dessutom har han en allvarlig synnedsättning som gör att han bara ser 10% – men det hindrar inte honom från att följa sina drömmar. I år satsar han på att rulla sitt första maraton.
För ett par år sedan blev Erik introducerad till löpning av några kollegor, vilket resulterade i att han ställde sig på startlinjen till HOKA Helsingborg Half Marathon den 4 september 2021 och rullade sitt första halvmaraton någonsin. Ett lopp han beskriver som en mycket härlig upplevelse och en riktigt trevlig utmaning.
“Att köra HOKA Helsingborg Half Marathon var både trevligt och utmanande. En stor del av loppet gick på grus, vilket gjorde det tyngre att rulla och var mycket utmanande – men det löste sig bra trots att jag vurpade två gånger! Jag är väldigt glad och tacksam över det fina bemötandet jag fick från både funktionärer och arrangörer, och sammantaget var det hela en fantastiskt härlig upplevelse. Det bästa var att få testa vad kroppen klarar av, och samtidigt få ta emot hejarop från alla underbara människor som hejade längs banan! ”
Den 3 september 2022 var det dags igen, då Erik rullade HOKA Helsingborg Half Marathon för andra gången, på den imponerande tiden 1:59:47. När mållinjen var korsad bestämde han sig för nästa stora mål – att rulla de 42 195 meterna på Helsingborg Marathon den 2 september 2023.
Med målet i sikte är träningen i full gång.
“Tanken är att träna extremt hårt och så mycket som möjligt. Jag varierar min träning så mycket som det går för att undvika skador på axlar och armar, och kör både simning, styrketräning och ett par distanspass i veckan. Det kommer bli fruktansvärt tufft, men med mycket träning och ett stenhårt pannben hoppas jag kunna greja det!”
Hatten av för Erik – en sann inspiration och stor förebild som vågar sikta högt och se möjligheter istället för begränsningar. Vi ser så fram emot att se dig rulla över mållinjen den 2 september!
Fredric Kjellberg – Att springa är det jag saknar mest
Tillsammans med sina fem bröder och sin fru korsade Fredric Kjellberg mållinjen under Helsingborg Marathon 2021. En mållinje som han inte längre kan passera själv utan hjälp. Över en natt förvandlades Fredric från maratonlöpare till rörelsehindrad.
Löpningen var en naturlig del av Fredrics liv som för så många andra. 2016 och 2017 var han nere i Helsingborg och sprang Helsingborg Marathon. Att springa och röra sig obehindrat är något vi flesta bara tar för givet men som för Fredric försvann över en natt.
Under 2021 drabbade han av testikelcancer och till följd av behandlingen fick han en allvarlig stroke. Detta gjorde att han helt tappade rörelseförmågan. När han kom hem från sjukhuset i februari 2021 hade han besök av hemtjänsten sju gånger per dag och behövde även hjälp med att duscha.
“Jag tycker det är viktigt att berätta för att andra hur snabbt livet kan förändras. För mig förändrades livet över en natt. Att helt plötsligt inte kunna göra saker som känns självklara. Jag hoppas att jag ska kunna gå igen. Rehabiliteringen går sakta framåt. Jag klarar mig utan rullstolen inomhus nu där jag går med käpp. Det är rehabträning två dagar per vecka plus egen träning hemma övriga dagar. Det går framåt men inte så fort som jag hade önskat. Men jämfört med hur det var när jag kom hem från sjukhuset är det stor skillnad.”
Fredrics fem bröder valde att 2021 springa HBGM Stafett för att hylla sin bror. Tillsammans blev det en oförglömlig målgång. De sista 100 metrarna gick de tillsammans in i mål.
“Jag hade tänkt att försöka ta mina första steg utan hjälp över mållinjen men vänsterbenet var alldeles för trött och jag vågade inte chansa på det skulle gå. Men det är nog inte jättelångt bort även om det kommer att kräva ytterligare en tid av träning och tålamod innan det fungerar fullt ut. Just tålamodet kanske är det som tillsammans med att gnistan att fortsätta lägga energi på det nödvändiga kan ibland brista, samtidigt som jag ju vet att det bara är det jag gör själv som kan ta mig bort en från beroendet av hjälp i alla olika sammanhang. Men hur mycket pannben jag än må ha så är det inte helt lätt efter såhär lång tid att mobilisera kraft och driv som krävs för att komma tillbaka. Vid sidan av hur känslosamt det var att gå dom där sista hundra metrarna med min fru och mina bröder så var det allra jobbigaste att se alla löpare springa iväg i starten. En så tydlig bild av en sak jag inte längre kan göra”.
Disa Hedman – superkvinnan som reste sig från helvetet
Helvetet tog sin start 2005 med Disas första Pneumothorax (lungkollaps). Då var den yngsta sonen bara 2 månader. Ett år senare var det dags igen för Pneumothorax nummer två och i slutet av 2007 kom en ännu större chock – bröstcancer. – Min första tanke vid cancerbeskedet var YES, nu ska jag äntligen bli riktigt smal. En lång och tuff behandling tog sin start men Disa blev frisk. Där kunde kanske historien ha slutat lyckligt men svårigheterna fortsatte. Två år efter bröstcancern kom den tredje Pneumothoraxen och läkarna fick klistra fast det som fanns kvar av vänstra lungan i bröstkorgen för att den inte skulle kollapsa fler gånger.
Fyra år senare gick hon in i väggen. – Jag har en drivkraft framåt och för att min familj och mina vänner inte skulle behöva lida nonchalerade jag mig själv och fick inte den återhämtning jag behövde. Jag gick in i väggen av för mycket jobb. Jag ville ta igen det jag missat under sjukdomen. Jag kände en skuld mot jobbet. Astma och artros kom som på beställning och 2018 gav läkaren mig ett alternativ – gå ner i vikt och medicineras för att orka med värken. Jag ville hitta ett annat alternativ. Tillsammans med läkare och naprapat bestämde jag att det nu var det dags att börja träna. Jag hade vid den tiden ingen god relation till löpning utan det var någon min man höll på med. Det var otroligt jobbigt i början med värk både av träningen och från sjukdomarna men tillslut vände det. Jag kunde börja springa för min egen skull och för att rensa huvudet. Löpningen hjälpte min kropp att hitta tillbaka och som en bonus gick jag ner 21 kg. Löpningen hjälper både min kropp och knopp att må bra.
Under sommaren 2019 hängde Disa med på provlöpningen av Helsingborg Halvmaratonbanan med “alla ska med gänget” – Ingen trodde att jag skulle klara det, men jag hankade mig runt på ren vilja. Där och då bestämde jag mig för att springa HOKA Helsingborg Half Marathon samma år, mest för att ingen trodde på mig. Loppet blev som en personlig avslutning där jag lämnade allt hemskt som varit bakom mig och samtidigt en start för mitt nya friska jag. Målbilden från loppet betyder otroligt mycket för mig.