Covid-19

Information kring Covid-19

30 juli 2020
Vi har vänt och vridit, vi har följt varenda uppdatering från Folkhälsomyndigheten, vi har studerat och analyserat kurvor, vi har planerat om och försökt hitta nya möjliga sätt för att du och tusentals andra ska kunna stå på startlinjen i Helsingborg den 5 september för den sjunde upplagan av Helsingborg Marathon. Men nu har vi kommit till den punkten då vi måste inse att det inte kommer att gå att arrangera löparfesten med de restriktioner och regler som finns på grund av Covid-19. Det är otroligt tråkigt för alla er löpare som lagt ner timme efter timme, vecka efter vecka, för att få en så bra upplevelse som möjligt genom vår vackra stad. Vi måste sätta vår och alla andras hälsa först och det är därför vi med vemod nu berättar att årets Helsingborg Marathon är inställt. Alla anmälda löpare kommer inom kort få ett mail där de har möjlighet att välja på tre alternativ – efterskänka sin startplats, flytta fram startplatsen till 2021 eller få pengarna tillbaka.

Även om detta känns otroligt tråkigt just nu ser vi i tävlingsledningen positivt på framtiden. Vi har många spännande saker på gång inför 2021 och tillsammans med er, våra fantastiska partners och Sveriges bästa funktionärer ska det bli det bästa Helsingborg Marathon-året någonsin!

Vi ses den 4 september 2021!

26 maj 2020
Just nu står världen inför en väldigt tuff period och vi hoppas att du är rädd om dig och att dina nära och kära mår bra. Vi på Helsingborg Marathon har alltid haft ambitionen att tänka positivt även när det känns tufft. Vi tror att det är en av nycklarna för att kunna driva utvecklingen framåt och för att hitta lösningar på problem. Därför ser vi på framtiden med positivitet. Det kommer att bli bättre! Vi har höga förhoppningar om att de restriktioner som finns idag kommer att lättas inom den närmsta tiden och att vi i och med det kan genomföra årets Helsingborg Marathon. Här på Helsingborg Marathon pågår därför arbetet med fullt fokus på ett nytt HBGM den 5 september 2020.

Allt oftare får vi frågan, från löpare som gärna vill anmäla sig, hur vi gör med anmälningsavgiften om Helsingborg Marathon mot förmodan blir inställt på grund av restriktionerna som finns med anledning av Covid-19. Nedan tänkte vi förtydliga hur vi tänker och planerar i dagsläget.

Att genomföra ett lopp av Helsingborg Marathons magnitud kräver otroligt mycket tid och resurser. Arbetet med Helsingborg Marathon startar nästan ett och ett halvt år innan nästkommande lopp. Sedan 2017 är vi tre personer som arbetar dagligen med Helsingborg Marathon. Till det tillkommer en tävlingsorganisation som består av totalt åtta personer som arbetar kontinuerligt under året men framförallt de sista veckorna inför, under och efter loppet. Utöver detta finns det stora kostnader för produkter till löpare och funktionärer samt nödvändig utrustning till loppet som måste beställas i god tid.

I grund och botten landar det i att varje år tar alla som arrangerar ett evenemang av denna storlek och kvalité en risk. Under året kräver evenemanget stora utgifter som sedan intäkterna från anmälningsavgifter ska täcka. Om dessa intäkter uteblir uppstår en situation som är ohållbar. Detta är en av anledningarna till varför de flesta organisationer även i normala tider säger att anmälan är bindande. Utan dessa intäkter är det omöjligt att genomföra lopp som Helsingborg Marathon.

I dagsläget är Konsumentverkets inställning att arrangörer måste betala tillbaka startavgiften vid ett inställt evenemang, även om det föreligger en så kallad Force Majeure (extraordinära omständigheter som inte skulle ha kunnat undvikas även om alla rimliga åtgärder hade vidtagits) vilket det gör i våra allmänna villkor. Detta skapar en stor oro hos både oss och våra kollegor i branschen.

Vi hoppas att du med hjälp av denna förklaring fått en större insikt i hur den ekonomiska aspekten ser ut vid arrangemang av denna storlek.

Med grund i Konsumentverkets ställningstagande har vi valt att erbjuda våra deltagare tre alternativ.

1. Bli vår hjälte för all framtid genom att skänka din startplats. På så vis bidrar du till att Helsingborg Marathon överlever och kommer finnas kvar även efter denna svåra tid.

2. Flytta över din startplats till Helsingborg Marathon den 4 september 2021.

3. Få din startavgift återbetald. Vi hoppas så klart att så få som möjligt väljer detta alternativ för att Helsingborg Marathon ska få leva vidare många år framåt.

Mer information om hur du gör ditt val kommer att kommuniceras OM Helsingborg Marathon tvingas ställa in på grund av de restriktioner som råder. Hoppas denna information gör dig tryggare inför en eventuell anmälan till årets Helsingborg Marathon. Vi hoppas att vi ses på startlinjen den 5 september 2020!

Stort tack för ditt stöd!
/Andreas, Erik & Fredrik
Dina tävlingsledare under Helsingborg Marathon

Vanliga frågor

När går loppet?

Hur går banan?

Har ni farthållare?

Vad ingår i anmälan?