Träning & Nutrition
Träningstips och nörderi
Visst är det härligt att nörda ner sig och lära sig mer om träning, nutrition och forskning om löpning? Det tycker iallafall vi. Därför har vi skapat denna sida, där vi skriver om ämnen relaterade till just träning, nutrition och forskning. Alla lika nördiga och intressanta. Håll till godo!

Mustafa ”Musse” Mohammed – såhär tränar jag mot HOKA Helsingborg Half Marathon!
Med mindre än en månad kvar till startskottet av HOKA Helsingborg Half Marathon har vi snackat med Musse för att ta honom på pulsen och höra hur han ligger till i träningen. Dessutom bjussar han på grymma tips till dig som också tränar inför HOKA Half den 2 september. Håll till godo!
Hej Musse! Så kul att du ska springa HBGM – vad har du för förväntningar på loppet?
Framförallt känner jag att det kommer bli roligt! Jag ser fram emot att springa sveriges vackraste upplopp och att springa i mål där. En trevlig upplevelse helt enkelt. Sen kommer jag ju bli trött också, förstås.
Hur ser din träning ut med mindre än 4 veckor kvar?
Jag har ganska bra fart som jag försöker underhålla nu, och samtidigt lägga på lite längre pass. Så just nu är fokus mest på lite längre intervaller och långpass.
Har du något specifikt nyckelpass du vill rekommendera med mindre än 4 veckor kvar till loppet?
Det skulle kunna vara en långintervall 3 gånger 5 kilometer, och sen långpassen generellt. De är ju nyckelpassen för motionärer överlag. Att komma ut i kanske 16-17 kilometer. Man måste inte ha sprungit hela distansen, men ett par kilometer ifrån är bra att ha testat på!
Vad har du för tips för de som planerar att sätta PB på HBGM?
Det som kanske är viktigast är att hålla igen farten. Det känns alltid lätt i början och då är det lätt att springa för fort. Men man tjänar på att springa igen fart istället. Att man inte tänker att man ska springa fort först för att sakta ner sen när man blir trött. Det är bättre att ha krafter kvar och känna att man avslutar starkt och springer om folk, än att man blir långsammare och långsammare och det blir tyngre och tyngre. Mentalt är det betydligt skönare att man har krafter kvar sista halvan än att man går ut för hårt och känner att ” åh nej, nu blir det en jäkla resa…”
Vad har du för andra mål framöver, förutom HOKA Half?
Vi får se lite om det blir någon mara framöver, eventuellt Berlin maraton. Men det jag siktar på mer långsiktigt är inför nästa år då jag blir 45 år. Dels har vi veteran VM i Göteborg och sen är jag lite sugen på att köra ett nytt 45-rekord.
Stort tack till dig, Musse! Vi ses på startlinjen den 2 september!

Löplabbet HBGM Pacer Hanna Hagrenius tipsar – favoritpass mot halvmaran!
Här kommer en hälsning från vår grymma Löplabbet HBGM Pacer Hanna, som i år kommer hjälpa alla de som vill springa HOKA Helsingborg Half Marathon på 2:00 att klara sitt mål, och stötta, peppa och heja steg för steg! Håll till godo!
Hej alla fantastiska löpare som ska springa Hoka Helsingborg halvmarathon!
Hoppas att träningen går som ni vill och att ni är minst lika taggade inför loppet som vi farthållare! Ska blir riktigt roligt att få uppleva detta superfina halvmarathon som har en helt galet fin målgång! Den sista kilometrarna fram till mål är helt fantastiska!
Jag hade tänkt att passa på att tipsa om ett favoritpass som just jag har inför loppet och det är helt klart det berömda långpasset! Oftast springer jag långpass på egen hand men ibland springer jag med nån av mina grymma löparkompisar! Då springer vi i prattempo!
Jag ser alltid till att ha med vätska under just detta pass! Gärna Festis men gel och sportdryck är att rekommendera. Gärna den som serveras under loppet så att man är van vid just den drycken 🙂
Lycka till med träningen så ses vi i Helsingborg i september!

Joanna Swicas 3 bästa tips mot halvmaran
Den 2 september kommer hälso-och löpcoachen, entreprenören och författaren Joanna Swica och springer HOKA Helsingborg Half Marathon – och idag delar hon med sig av sina bästa tips och tricks till alla ni som ska springa ert allra första halvmaraton. Håll till godo!
1. Hur kan man tänka när man ska springa sitt första halvmaraton?
På att resan till målet är resultatet. Det vill säga, njut av loppet och fokusera på att ta dig fram. Tillåt dig själv att sakta ner om det känns för jobbigt. Se över din utrustning och energiplan. Har du kollar banan, förbered dig mentalt för vad som komma skall.
2. Vilka träningspass är extra bra när man ska träna mot sitt första lite längre lopp?
Längre intervaller så som 4×8 min i sin tilltänkta tävlingsfart men också korta hårda intervaller. Men passen där du springer lugnt och långt, runt 90 min och samlar in milen i kroppen är minst lika viktiga.
3. Målbilder! Hur kan man jobba med målbilder? Är det något som hjälper till i träningen tycker du?
Hundra procent. En målbild kan vara att man föreställer sig själv gå i mål. Hur det känns. Alla stegen fram tills målgången. Det kan vara hur det kommer kännas mitt under loppet, hur man tacklar när det känns tufft och känslan när man laddar om sitt mindset.
I slutändan handlar det om att våga trycka på när det går och hålla igen där man många gånger borde ta det lite lugnare, som tex starten. Var medveten om vad som händer i loppet, och du? Det ska vara jobbigt, det är ett lopp – men det är också därför vi gör det. Tillsammans!

Vägen mot HBGM – Backe 90/60/30
Här kommer ett kul, snabbt och svettigt backpass du kan spara ner och köra vid första bästa tillfälle!
Detta pass handlar om att springa snabbare och snabbare och samtidigt kortare och kortare sträcka.
Börja med att värma upp i 10-15 minuter.
Leta sen upp en backe som är runt 400 – 500 m med en jämn lutning, utan att den är för brant – för vi vill kunna springa och driva på utan att tappa vårt löpsteg. Du kommer springa upp och ner för backen 15 gånger, men i olika längd. Direkt efter en intervall påbörjar du nästa.
Spring 5 x 90 sekunder med joggvila ner. Tempot ska vara snabbare än distansfart, men du ska hela tiden ha bra kontroll.
Spring 5 x 60 sekunder med joggvila ner. Nu ska det gå snabbare än de fem första. Du ska driva på ordentligt, men du ska inte dra på dig någon mjölksyra.
Spring 5 x 30 sekunder och nu ska det vara riktigt snabbt, nästintill sprint.
Grymt jobbat! Klappa dig på axeln, jogga ner och njut av känslan av ett riktigt bra pass.

Påverkar dålig sömn din prestation?
I samarbete med Umara dela med oss av lite spännande forskning kring sömn och prestation. För hur är det egentligen, påverkar en dålig natts sömn förmågan att prestera bra under tävling?
Vi är nog många som fått uppleva stressen som kommer krypande kvällen före ett lopp och man har svårt att somna. Nervositet, tankar som snurrar och rädslan att en dålig natts sömn ska förstöra det man tränat så hårt för gör det näst intill omöjligt att komma till ro. Men! Här kommer lite lugnande nyheter. Forskningen visar nämligen att den fysiska prestationen i princip inte påverkas alls av sämre sömn natten före en tävling, utan enbart den kognitiva upplevelsen av loppet. Det värsta som kan hända är rent krasst att upplevelsen av prestationen kan kännas jobbigare än om man sovit riktigt gott – vilket kan kännas skönt att veta när man ligger där i mörkret och vänder sig av och an.
Vill du läsa mer om detta spännande ämne och ta del av lite tips och tricks kring just sömn och prestation hittar du ett riktigt bra inlägg på Umaras Instagram-konto.

Vägen mot HBGM – Fartlek
Vi vill idag tipsa om ett grymt fartlekspass du kan riva av i din träning mot årets HBGM.
Detta pass går ut på att varva snabbare löpning med lugnare löpning under en viss sträcka. Leta upp en runda som är mellan 5 till 10 km, beroende på hur formen känns.
Börja med att värma upp 2-3 km så att kroppen kommer igång.
Spring sen rundan du valt och varva 3 minuter snabb löpning direkt följt av 1 minut lugn löpning, och upprepa samma grej under hela rundan. Försök fokusera mer på känslan än på någon speciell fart på din klocka. Farten ska vara snabb men inte snabbare än att du återhämtar dig på den efterföljande lugna minuten.
Pusta ut, klappa dig på axeln och avsluta sedan passet
med 10 – 15 minuters nerjogg.