Zelmerlöw & Björkman Foundation

Hjälp oss att hjälpa

Vi har alltid brunnit för välgörenhet, för att kunna hjälpa andra människor som inte haft haft turen att födas i ett land som Sverige. Vi är otroligt stolta över vårt samarbete med Zelmerlöw & Björkman Foundation och hoppas att vi tillsammans ska kunna göra skillnad. Tillsammans skapar vi ett helt unikt koncept i samband med Helsingborg Marathon där vi bjuder in till After Run med bland annat Måns Zelmerlöw, meet and greet, föreläsning med OS- och VM-löpare i maraton, vinproving och auktioner av världslöpare till ditt lag i Resurs Bank Helsingborg Stafett.

Känslan av att vilja göra mer

Zelmerlöw & Björkman Foundation är en stiftelse som grundades 2013 av Måns Zelmerlöw efter ett besök i Sydafrika där han mötte elever som kunde utstråla otroligt mycket glädje och hopp, trots dåliga förutsättningar. En tredjedel av eleverna levde med HIV/Aids, många av dem var föräldralösa och levde i total fattigdom, men ändå fanns en sådan glädje. Här växte en vilja hos Måns att vilja göra mer. När Måns fick möjligheten att finansiera en av dessa skolor i Sydafrika antog han utmaningen. Pengar och stöd behövdes och det var här Jonas Björkman kom in i bilden och han blev en perfekt partner i stiftelsen.

Genom att slå ihop sina två största intressen, att sjunga och spela tennis, skapade de stiftelsens första insamlingsevent, Zelmerlöw & Björkman Invitational. Det är en tennisturnering med efterföljande galamiddag och välgörenhetsauktion. Detta blev startskottet på ett långvarigt samarbetet.

Stiftelsen verkar i långsiktiga projekt, där förändring genom utbildning är grunden – allt från mindre utbildningsinsatser på dagcenter, till mer fullvärdiga högre utbildningar. Zelmerlöw & Björkman Foundation samverkar alltid med lokala organisationer, där full insyn i den ekonomiska rapporteringen ges via styrelsen på plats för att garantera transparensen gentemot givarna. Stiftelsen har som mål att kunna bygga kvalitativ verksamhet.

Du kan göra skillnad – ge en gåva!

Zelmerlöw & Björkman Foundation After Run 1/9

After run

Zelmerlöw & Björkman Foundation bjuder in till After Run efter 5-årsjubileumet av Helsingborg Marathon på The Tivoli i Helsingborg. Ta på dig medaljen och känn dig riktigt välkommen till en efterfest där löpare hyllas och där ni har möjlighet att dela era upplevelser från loppet och njuta av mat och dryck. Festen drar igång på allvar med Trip ’n’ Fall på scen som givetvis gästas av Måns Zelmerlöw. After Run med efterföljande nattklubb fortsätter natten lång. After Run är både för löpare, funktionärer, sponsorer och publik – Alla är välkomna!

Dörrarna öppnas 18.00. Trip ’n’ Fall går på scen 19.00.

Inträde: 250 kr
Inträde med sittplats på Gräddhyllan och mat: 750 kr

250 kr täcker kostnaden för en elevs undervisning med lärare, material etc. under en hel månad.
750 kr täcker en internatelevs kostnad för en hel månad med undervisning, boende och mat.

Du köper dina biljetter till After Run när du anmäler dig till något av våra lopp under Helsingborg Marathon eller via vår shop.

Meet and greet med Måns och Jonas

Nu har du chansen att träffa Måns Zelmerlöw och Jonas Björkman. Ta en bild med dem, få en autograf eller bara snickesnacka lite kort. Alla som donerar 300kr får ett ZBFs läderarmband samt denna möjlighet under After Run på The Tivoli. 300 kronor motsvarar frukost, lunch och mellanmål för 200 elever under en hel skoldag!

OS-löparen Isaac Macharia gör Kenswed Academy möjligt

I slumområdet Ngong i Kenyas huvudstad Nairobi ligger Kenswed Academy. Skolan är till för ungdomar som på grund av ekonomiska eller sociala orsaker inte kan studera på gymnasiet. Ungdomar från svåra förhållanden blir speciellt utvalda och syftet är att ge dem en väg ut från slummen med hjälp av utbildning.

OS-löparen Isaac Macharia har själv växt upp i dessa tuffa förhållanden som första barn i en familj med totalt 10 syskon. Isaac varvar skola och arbete under sin tidiga uppväxt men bestämmer sig tidigt för att ta sig vidare i livet. Han jobbar hårt och får tillslut ett stipendium till att utbilda sig till tekniker. Boendet har får via en vän ligger 18 km från skolan och utan förbindelser bestämmer han sig för att springa dit fram och tillbaka, varje dag i två år.

En dag beger han sig till Kibera, ett av slumområdens i Nairobi. Den dagen går där ett halvmaratonlopp som han ställer upp i och blir trea och vinner en resa till Österrike där allt tar sin början och han blir sponsrad av bland annat Adidas. Nu börjar Isaacs resa mot världseliten.

Zelmerlöw & Björkman Foundation samarbetar med den svenska ideella föreningen Global Relations som funnits i området sedan 1998. Isaac och Global Relations kommer i kontakt med varandra och en vision om att hjälpa ungdomar som växt upp på samma sätt som honom tar sin start. Isaac skänker en bit land som han kunnat köpa med sina prispengar genom löpning och arbetet med Kenswed Academy tar sin start.

I Kenya måste skolorna enligt lag ta ut en skolavgift. Vanligtvis kostar en gymnasieutbildning 500 kronor i månaden bara i avgift, men på Kenswed ’r skolavgiften endast 75 kronor (på grund av de bidrag vi får in) och då förser stiftelsen  även eleverna med mat under skoldagen.

Auktionera hem en av ZBFs stjärnor till ditt lag i Resurs Bank stafett!

Spring Resurs Bank Stafett med Måns Zelmerlöw, Jonas Björkman eller Kenyas löparstjärnor i ditt lag – för ett gott ändamål!

Nu har ni chansen att toppa laget i Resurs Bank Stafett med några av Sveriges och Kenyas största stjärnor, och alla pengar går oavkortat till ZBFs viktiga arbete. Tillsammans med ZBF auktionerar vi ut sju löpare som ni kan buda hem för att springa med er i ett stafettlag under Resurs Bank Stafett. Auktionerna är igång fram till 1 augusti klockan 19:00 – tillsammans kan vi göra skillnad!

Löparna ni kan buda hem finns nedan, så passa på att sätta ihop ditt eget dreamteam till stafetten för ett gott ändamål! Ett lag ingår i en vunnen auktion så detta är ett perfekt tillfälle att skapa ett minne för livet, både för ert lag och löparen ni budar hem.

Måns Zelmerlöw – en av Sveriges mest lysande artister just nu kommer till Helsingborg där han lovar att ge järnet under stafetten! Han kommer även att uppträda senare på kvällens After Run på The Tivoli.
https://www.tradera.com/…/spring-med-mans-zelmerlow-den-1-s…

Jonas Björkman – En av Sveriges genom tiderna bästa tennisspelare ska visa att även tennisspelare kan springa en mil. Kanske har ni tur och får se hans patenterade segergest “Brysselsteget” också?
https://www.tradera.com/…/spring-med-jonas-bjorkman-den-1-s…

Kasper Skarrie – ZBFs generalsekreterare och drivkraften bakom deras arbete har tränat tillsammans med världseliten i Kenya, men är ödmjuk inför utmaningen på Resurs Bank Stafett. Han har många, många stories från sina resor i Afrika som alla ingår i priset!
https://www.tradera.com/…/spring-med-zbfs-generalsekreterar…

Isaac Macharia – En kenyansk legend som nyligen avslutat sin elitkarriär där han bland annat sprungit halvmaraton på otroliga 1:00:48 och “milen” på 28:26.
https://www.tradera.com/…/spring-med-en-av-kenyas-legender-…

Veronica Nyaruai – Veronica är högaktuell i sin elitkarriär och har nyligen sadlat om till maratonlöpning och gjorde så sent som i januari 2:32 i Houston i USA. Veronica har även sprungit 10 km på hiskeliga 31:55 år 2016!
https://www.tradera.com/…/spring-med-en-av-kenyas-basta-ver…

David Shung`eya (elev på Kenswed Academy) – Eleverna går på skolan Kenswed Academy som är en gymnasieskola där de allra mest utsatta ungdomarna i Nairobi, Kenya får chansen till modern utbildning. Zelmerlöw & Björkman Foundation är huvudfinansiär till skolan. Detta är alltså första gången de här eleverna får chansen att komma utanför Kenya! David har sprungit 5.000m på 14:40 (!) och har som dröm att bli en framgångsrik löpare. Han bor i staden Loitoktok som ligger på gränsen till Tanzania med sina föräldrar och syskon.
https://www.tradera.com/…/spring-med-en-av-kenyas-unga-lova…

Hannah Waruguruhar (elev på Kenswed Academy) – Eleverna går på skolan Kenswed Academy som är en gymnasieskola där de allra mest utsatta ungdomarna i Nairobi, Kenya får chansen till modern utbildning. Zelmerlöw & Björkman Foundation är huvudfinansiär till skolan. Detta är alltså första gången de här eleverna får chansen att komma utanför Kenya! sprungit 5.000m på 15:40 (!) och har som dröm att bli en framgångsrik löpare. Hon bor i staden Nyahururu nära Laikipia med sina föräldrar och syskon.
https://www.tradera.com/…/spring-med-en-av-kenyas-unga-lova…

Välgörenhetsvinprovning 31/8

Är du ingen löpare men vill ändå hjälpa till? Är du samtidigt vinälskare eller bara nyfiken på mer kunskap inom en magisk värd? Nu har du chansen att vara med på en oförglömlig kväll.

Vi börjar kvällen med ett glas Jaquesson som av Richard Juhlin rankas som en av de bästa champagnerna i världen. Därefter provar vi 4 viner i varierande prisklasser från olika delar av världen. Under lättsamma former får vi lära oss mer om vin där Björn Persson från Vinovum guidar oss igenom vindjungeln. Vi kan avslöja att ett av vinerna kommer från en av världens mest spännande vinproducenter Mollydooker som är en kultförklarad, framgångsrik och prisbelönt producent. Vi får även avnjuta en ost- och charkbricka signerad Clarion Grand Hotel.

Vinet är donerat av Vinovum och Clarion Grand Hotel avstår helt från vinst vilket gör att allt överskott går direkt till Zelmerlöw & Björkman Foundation och deras fantastiska arbete. Eventet till ära får vi besök av kenyanska elever från skolan Kenswed, dit donationerna går. Vad bidrar du med för 1 000 kr? En full tankbil med vatten som kan rädda liv när torkan är som värst i Afrika eller mat för skolans alla elever under tre dagar. Antalet platser är begränsat och anmälan görs via sms till Jessica Widlund på 0708-66 11 31.

I samarbete med