Faq

Det finns inga dumma frågor

I samband med ett stort evenemang finns det många praktiska saker som är bra att ha koll på. Nedan hittar du svaren på de vanligaste frågorna. Är det något annat du undrar över, tveka inte att kontakta oss på marathon@hbgm.se

När är Helsingborg Marathon 2020?

Sjunde upplagan av Helsingborg Marathon springs den 5 september 2020.

Vad kostar det att delta?

Startavgift Helsingborg Marathon: 850 kr/löpare

Startavgift ATEA Halvmaraton: 595 kr/löpare

Startavgift HBGM Stafett: 400 kr/löpare (1600 kr/lag)

Startavgift Dole Kids Run: 120 kr/deltagare

Eventuellt återbud kan lämnas senast 2 månader innan loppet och erlagd avgift återbetalas då endast mot insändelse av läkarintyg utfärdat före detta datum. Vid förhinder kan startplatsen överlåtas till annan löpare, något som berörd löpare själv ombesörjer. Överlåtande av startplats ska ske innan sista anmälningsdag och överlåtande person ska meddela tävlingsledningen detta per mail (marathon@hbgm.se).

Vad ingår i anmälningsavgiften?

Det som ingår i anmälningsavgiften för maraton är i dagsläget: Startplats, service längs banan, tidtagning med chip, specialdesignad ”runnertröja” med unik design för de som är anmälda till Helsingborg Marathon, medalj till alla som fullföljer. Tröjan ges ut i samband med nummerlappsutdelningen. Gratis bilder från loppet (ca 5000-9000 bilder tas varje år).

Det som ingår i anmälningsavgiften för ATEA Helsingborg Halvmarathon är i dagsläget: Startplats, service längs banan, tidtagning med chip, specialdesignad ”runnertröja” med unik design för de som är anmälda till ATEA Helsingborg Halvmarathon, medalj till alla som fullföljer. Tröjan ges ut i samband med nummerlappsutdelningen. Gratis bilder från loppet (ca 5000-9000 bilder tas varje år).

Det som ingår i anmälningsavgiften för HBGM stafett är i dagsläget: Startplats, service längs banan, tidtagning med chip, specialdesignad ”runnertröja” med unik design för de som är anmälda till HBGM Stafett, minnesmedalj samt 1 st stafettpinne/lag. Gratis bilder från loppet (ca 5000-9000 bilder tas varje år).

Det som ingår i anmälningsavgiften för Dole Kids Run är i dagsläget: Startplats, service längs banan och i målgången, minnesmedalj samt tidtagning med chip för de som springer den längre distansen. Gratis bilder från loppet (ca 5000-9000 bilder tas varje år).

Vad betyder det att springa som VIP-löpare?

De 300 första som anmäler sig till Helsingborg Marathon och Atea Halvmaraton kommer under loppen 2020 bli våra exklusiva VIP-löpare. Men vad betyder det då att springa som VIP-löpare?

VIP-kö till nummerlappsutdelningen: Egen kö på nummerlappsutdelningen för att slippa stress och trängsel.
VIP-armband: Bär armbandet för att ta del av alla VIP-aktiviteter under maratondagen.
VIP-t-shirt: Specialdesignand VIP-t-thirt från New Balance.
VIP-toaletter: Egna toaletter vid starten för att undvika stress.
VIP-väskinlämning: Lämna din väska vid starten. Vi transporterar den till målet.
Maurten sportdryckskit: Världens snabbaste sportdryck, Drink Mix 160, sportdrycksflaska och deras energiguide för loppet.
Träning på Filborna Arena: En veckas fri träning på Helsingborg bästa träningsanläggning.

Fler saker kan adderas till VIP-paketet den närmaste tiden.

Behöver jag seeda mig till HBGM?

Du behöver INTE seeda dig då det inte finns några angivna startgrupper för Helsingborg Marathon. Dock kommer det att finnas hänvisningar till var i startledet du ska ställa dig beroende på vilken måltid du har för loppet. Alla löpare startar samtidigt.

När är sista anmälningsdag?

Sista anmälningsdag för samtliga lopp är 23 september 2020. Därefter gäller efteranmälan i mån av plats.

Hur långa är de olika loppen?

Helsingborg Marathon är 42 195 meter.

Atea Halvmaraton är 21 097,5 meter.

HBGM Stafett springs i lag om 4 personer – sammanlagt 42 195 meter. För detaljer gällande varje delsträcka och växlingsområden, se sidan för HBGM Stafett.

Dole Kids Run är 650 respektive 1600 meter.

Vilka olika klasser kan jag delta i?

Helsingborg Marathon

 • Herrar
 • Damer

ATEA Halvmaraton

 • Herrar
 • Damer

HBGM Stafett

 • Herrar
 • Damer
 • Mixed
 • Företag

Dole Kids Run

 • 650 m utan tidtagning
 • 1600 m med tidtagning (med klasser pojkar och flickor)

När går starten?

Helsingborg Marathon

Starten för Helsingborg Marathon går kl. 10:00 utanför Dunkers Kulturhus. Det finns inga angivna startgrupper för Helsingborg Marathon men där kommer att finnas hänvisningar till var i startleden man ska ställa sig beroende på vilken måltid man har för loppet.

Löpare rekommenderas att vara på plats i startfållan senast 15 min innan start.

HBGM Stafett

Starten för stafetten går kl. 10:30 utanför Dunkers Kulturhus. Då börjar löparna på första delsträckan att springa. Det finns inga angivna startgrupper för maratonstafetten utan det är gemensam start för löparna som springer första delsträckan.

Löpare rekommenderas att vara på plats i startfållan senast 15 min innan start.

Atea Halvmaraton

Starten för Atea Halvmaraton går kl. 09:30 utanför Dunkers Kulturhus. Det finns inga angivna startgrupper för Atea Halvmaraton men där kommer att finnas hänvisningar till var i startleden man ska ställa sig beroende på vilken måltid man har för loppet.

Löpare rekommenderas att vara på plats i startfållan senast 15 min innan start.

Dole Kids Run

Starten för Dole Kids Run går kl. 09:30 för 650 meter & kl. 09:40 för 1600 meter utanför Via95 (650 meter norr om målet på Gröningen).

Finns det någon maxtid?

Tyvärr finns det inte möjlighet för oss att ge er obegränsat med tid till att springa något av våra lopp. Därför har vi fått sätta några olika maxtider.

Helsingborg Marathon

Deltagare måste ha passerat halvvägskontrollen 3 timmar efter att starten har gått. Maxtiden är 6 timmar.

ATEA Halvmaraton

Deltagare måste ha passerat halvvägskontrollen 1,5 timme efter att starten har gått. Maxtiden är 3 timmar.

HBGM Stafett

Deltagare måste ha passerat halvvägskontrollen 2,5 timmar efter att starten har gått. Maxtiden är 5 timmar.

Hur sker tidtagningen?

Tidtagningen sker med ett elektroniskt chip som är fäst i nummerlappen. Tidtagningen kommer att mäta din nettotid vilket innebär att tidtagningen börjar när du springer över startlinjen, och stannar när du springer över mållinjen. Så du behöver inte vara orolig om du hamnar i en fålla långt bak vid starten. Dock är det viktigt att du springer igenom portalerna vid start, mål och växlingsområdena (även om du inte springer stafetten). Då kommer du även att få dina mellantider registrerade.

Chipet är av engångsvariant och behöver därför inte lämnas tillbaka efter loppet. Så spara din nummerlapp, lägg ut på Facebook, Instagram eller häng upp den där hemma efter loppet. Var stolt över din bedrift!

Hur gammal måste jag vara för att få springa?

För att springa Helsingborg Marathon krävs att du för året fyller minst 17 år enligt Svenska Friidrottsförbundets regler.

För att springa ATEA Halvmaraton krävs att du för året fyller minst 17 år enligt Svenska Friidrottsförbundets regler.

För att springa HBGM Stafett krävs att du för året fyller minst 13 år.

För att springa Dole Kids Run får du för året max vara fyllda 12 år.

Finns det möjlighet att provspringa banan för de olika loppen?

Jajemen! Det finns möjlighet att provspringa banan för både maraton- och halvmaratonloppet. Provloppen är öppna (och gratis) och erbjuder olika fartgrupper. Följande gäller för respektive lopp:

1:a halvan av Helsingborg Marathon

Datum ej bestämt än.

Samling utanför Dunker kulturhus (starten för Helsingborg Marathon, Atea Halvmaraton och HBGM Stafett).

Bansträckningen hittar du här.

2:a halvan av Helsingborg Marathon & Atea Halvmaraton

Datum ej bestämt än.

Samling utanför Fredriksdals entré för 2:a halvan av Helsingborg Marathon och utanför Dunkers Kulturhus för Atea Halvmaraton.

Vi startar samtidigt som de som provspringer och sammanstrålar i Slottshagen vid Kärnan där banorna går ihop och följs åt.

Bansträckningen hittar du här.

Vad serveras längs banan?

Förutom vatten serverar vi även sportdryck från Maurten, banan och apelsin längs banan. Ni kan hitta alla stationer och vad de erbjuder på vår detaljerade karta här på hemsidan.

Vad händer om jag behöver sjukvård under loppet?

Under loppet kommer en ambulans med personal från Region Skåne (speciellt avsatt för arrangemanget) att finnas vid målområdet. Det kommer även att finnas ett antal sjukvårdsstationer längs med banan bemannade av personal från Skånsk Eventsjukvård. Även i målområdet kommer både Region Skåne och ett gediget team från Skånsk Eventsjukvård att finnas på plats.

Var kan jag förvara min väska under loppet?

Väskin- och utlämning kommer att ske vid målområdet, Gröningen, ca 700 meter från startområdet. Denna öppnar klockan 07:00 dagen för loppet. Helsingborg Marathon ansvarar inte för några värdesaker.

Vad händer om jag bryter loppet?

Under ett maraton finns många aspekter att ta i beaktning och saker inträffar som man kanske inte räknat med, exempelvis att man tvingas bryta. Skulle du bli tvungen att bryta har du ingen skyldighet att meddela detta. Möjlighet finns att gratis ta sig till målområdet på Gröningen med hjälp av Taxi-Tjänst som kommer ha bilar utplacerade var 5:e kilometer (fr.o.m. 15 km) längs banan plus 1-2 bilar som cirkulerar densamma.

När får jag mitt startbevis?

Startbevis skickas ut till alla startklara för Helsingborg Marathon, Atea Halvmaraton och HBGM Stafett via mail samma vecka som loppet är. Detta behövs för att hämta ut nummerlappen. Startbevis för stafetten skickas ut till lagledaren för laget (den person som anmält sig som löpare nummer ett).

För stafettloppet räcker det att en person från laget hämtar ut hela lagets nummerlappar. Startbevis för laget skickas ut via mail senast en vecka innan loppet. Detta ska tas med och visas upp vid hämtning av nummerlapparna. Personen kan även hämta ut nummerlapparna mot uppvisande av giltig legitimation (körkort, ID eller pass), men lättast är att ha med startbeviset.

Var hämtar jag ut min nummerlapp?

Nummerlappar kan hämtas ut torsdag 29 augusti, fredag 30 augusti samt på tävlingsdagen 31 augusti på vår Expo på Helsingborgs stadsteater. Förutom att hämta ut din nummerlapp kan du även träffa några av våra partners, prata med farthållarna och diskutera löpning med Runners Club.

Öppettider HBGM Expo 2019:

Torsdag 29/8: 11:30–18:00

Fredag 30/8:  11:30–18:00

Lördag 31/8: 07:30–11:00

Adress till Helsingborgs stadsteater är:

Kungsgatan 11, 252 21 Helsingborg

Se karta här.

Måste jag bära nummerlapp?

Nummerlapp ska bäras väl synligt på bröstet av alla deltagare. Nummerlappen får ej vikas eller på annat sätt ändra form. Om detta inte följs kan vi inte garantera att du får någon sluttid och diskvalificering kan ske.

Nummerlappen hämtas ut på vår EXPO på Helsingborgs stadsteater som ligger här.

Kan jag efteranmäla mig?

Det finns möjlighet att efteranmäla sig till Helsingborg Marathon, ATEA Halvmaraton, HBGM Stafett och Dole Kids Run via webben fram tills vi öppnar vår Nummerlappsutdelning. Detta kommer att ske mot en förhöjd startavgift på 100 kr per löpare i maratonloppet (950 kr) och 100 kr per löpare i halvmaratonloppet. I efteranmälan ingår samma saker som vid ordinarie anmälan, förutom att man inte får sitt lagnamn vid stafett eller landsflagga och namn tryckt på nummerlappen.

Det finns ett begränsat antal platser tillgängliga vid efteranmälan, mer info kommer när det närmar sig.

Efteranmälan kommer även att vara tillgänglig under dagen för loppet fram till en timme innan start under samma premisser som för efteranmälan på nummerlappsutdelningen.

Till efteranmälan kommer du att behöva ange:

 • Förnamn
 • Efternamn
 • Födelsedata (ÅÅMMDD)
 • Kön
 • Gatuadress
 • Postnummer
 • Ort
 • Epost

Kan jag överlåta min startplats?

Det går bra att överlåta din startplats till någon annan om du får förhinder och själv inte kan delta. Överlåtelsen kostar 100 kr i administrationsavgift och du köper den i vår shop här. Du måste fylla i den nya löparens uppgifter (samma som du angav i din anmälan) i ordernoteringen i kassan. Överlåtelsen kan göras under ordinarie anmälningstid.

Har ni farthållare under loppen?

Planerar du att sätta personligt rekord i år eller vill du kanske slå kompisens eller din egen tid från förra året? Oavsett om du siktar på att förbättra din tid, hålla ett jämnt tempo loppet igenom eller bara ha någon som hjälper dig när det börjar ta emot finns det farthållare på flera olika sluttider. Detta tack vare löpare från HLK-92 och IS Göta samt ambassadörer för HBGM. En farthållare/pacer är en löpare som håller ett förbestämt tempo och kommer i mål på en given sluttid.

Helsingborg Marathon erbjuder farthållare på följande sluttider:

3:00, 3:15, 3:30, 3:45, 4:00, 4:15, 4:30, 4:45, 5:00 och 5:15

ATEA Halvmaraton erbjuder farthållare på följande sluttider:

1:30, 1:40, 1:50, 2:00, 2:10 och 2:20

Tempo per kilometer är snitthastigheten. Exempelvis kommer fyratimmarsgruppen att springa i en kilometerfart på 5 minuter och 40 sekunder. Eftersom banans första del är plattare och mer lättsprungen än många andra delar av loppet (samt att det finns gott om energi och adrenalin i kroppen) kommer farthållarna att gå ut i ett tempo som är ca 10 sekunder snabbare per kilometer än det planerade. Exempelvis kommer 4:00 gruppen gå ut i ett 5:30 tempo. Detta för att när det blir kämpigt i vissa uppförsbackar kunna slå av på farten och ändå klara målsättningen.

Hur känner jag igen en farthållare?

Våra farthållare springer med ballonger där den tänkta måltiden står. De är även klädda i speciella tröjor och bär nummerlappar där det står ”Pacer”.

Farthållare för Helsingborg Marathon bär gröna tröjor.

Farthållare för Atea Halvmaraton bär blåa tröjor.

Finns det toaletter vid starten?

Toaletter finns det gott om vid start- och målområde. Även vid varje mil (växlingsstationer) utmed banan finns toaletter samt några andra platser.

Finns det möjlighet till dusch och bastu?

Dusch, bastu och ombytesmöjligheter finns på Kallis Kallbadhus cirka 300 m norr om målet (ingår i anmälningsavgiften). Tänk på att Kallis är ett nakenbad där vi badar och duschar med lugn och ro i sinnet.

När är prisutdelningen?

Prisutdelningen för de olika loppen är:

Dole Kids Run 11:15
Helsingborg Marathon 13:45
Atea Halvmaraton 11:45
HBGM Stafett 15:00

Var kan jag hitta resultatlistan?

Resultaten kommer att läggas upp löpande efter målgång och kommer att finnas tillgängliga på webben samt på plats.

Hur går HBGM Stafett till?

Stafetten genomförs av lag om två till fyra personer. Nedan följer lite allmän samt praktisk information för er som ska springa stafetten.

Samtliga sträckor ska springas med stafettpinne, vilken ni får när ni hämtar ut era nummerlappar. Stafettpinnen måste vara synlig under hela löpningen både framifrån och bakifrån och räckas över till nästa löpare i laget vid de angivna växlingsområdena.

Stafetten ska genomföras av två till fyra olika löpare.

Varje sträcka har en maxtid på mellan 1 h 15 min – 1 h 30 min (räknat från starttiden 10:30). Har någon löpare fått bryta eller inte lyckats ta sig till växlingsstationen innan den avsatta tiden, kommer de väntande löparna på den aktuella stationen ges möjlighet att starta ändå. Detta sker då på en gemensam startsignal efter föregående stations maxtid (station 1= kl. 12:05, station 2 = kl. 13:20 och station 3 =kl. 14:35). För dessa löpare kommer det finnas ersättningsstafettpinnar på plats. De lag som genomför loppet på detta vis kommer inte att få sin sluttid publicerad under dagen utan meddelas denna inom 2 dagar, detta då det tillkommer viss administration.

Eftersom tidtagning sker med chip i nummerlappen behöver lagmedlemmarna inte bestämma vilken sträcka som varje deltagare ska springa i förväg. Ni kan alltså bestämma detta samma dag som loppet går och ni behöver inte meddela vem som ska springa vilken sträcka.

STRÄCKOR OCH VÄXLINGSOMRÅDEN

En detaljerad karta med de olika delsträckorna samt växlingsområdena hittar du på sidan för HBGM Stafett.

Sträcka 1: 11,1 km (Start vid Dunkers Kulturhus 0 km och växling vid Ättekulla 11,1 km)

Sträcka 2: 10,5 km (Start vid Ättekulla 11,1 km och växling vid Fredriksdal 21,6 km)

Sträcka 3: 11,5 km (Start vid Fredriksdal 21,6 km och växling vid Pålsjö slott 33,1 km)

Sträcka 4: 9,1 km (Start vid Pålsjö slott och målgång vid Gröningen 42,2 km)

TRANSPORT

HBGM erbjuder fri transport med alla stads- och regionbussar i Helsingborg. Läs mer under frågan ”Hur tar jag mig till växlingsstationen?” nedan.

BYTE/ÄNDRING AV LÖPARE I STAFETTEN

Byte av löpare i laget går att göra fram till loppet men de får i detta fallet springa i den ersatta löparens namn. Det är även detta namn som kommer att visas i resultatlistan. Denna ändring behövs inte anmälas till tävlingsledningen.

Hur tar jag mig till växlingsstationen?

HBGM erbjuder alla som springer stafetten gratis transport till och från växlingsstationerna med stads- och regionbussarna mot uppvisande av en specialbiljett. Biljetterna får ni i samband med att ni hämtar ut era nummerlappar, tröjor och stafettpinne. Vart ni hämtar detta kan ni läsa mer om i frågan ”Var hämtar jag ut min nummerlapp” nedan.

Buss till växlingsstation Ättekulla
Ta stadsbuss 2 mot Ättekulla via Råå. Hoppa av vid Bärnstensgatan. Gå cirka 3 minuter till växlingsområde Ättekulla.

Buss till växlingsstation Fredriksdal
Ta stadsbuss 4 . Hoppa av vid Mejerigatan. Gå därifrån till Fredriksdals entré. Cirka 3 minuter. Eller ta stadsbuss 6 till Olympia park. Gå därifrån till Fredriksdals entré. Cirka 5 minuter.

Buss till växlingsstation Pålsjö
Ta stadsbuss 8 mot Domsten via Sofiero. Hoppa av vid Pålsjöbaden. Gå därifrån till Pålsjö slott. Cirka 5 minuter. Eller ta stadsbuss 3 eller 6. Hoppa av vid Pålsjö Östra. Gå därifrån till Pålsjö slott. Cirka 10 minuter.

Du kan söka efter din resa här eller ladda ner Skånetrafikens app på App Store eller Google Play

Kan jag lämna in min väska vid växlingsstationen?

Tyvärr har vi inte möjlighet att erbjuda väskinlämning vid växlingsstationerna.

Ett tips för er som inte springer förstasträckan är att göra en så kallad ”Pinne mot påse”. Det vill säga ni som står redo på en växlingsstation längs med banan och ska springa har med er väska dit. När er lagkamrat kommer för att lämna över stafettpinnen så lämnar ni samtidigt över er väska till den som sprungit sträckan innan. På så sätt kan din lagkamrat ta din väska efter avslutad sträcka.

Hur arbetar ni mot doping?

Runners Society Helsingborg som driver Helsingborg Marathon har ”vaccinerat klubben” mot doping vilket är ett preventions- och åtgärdspaket framtaget av Riksidrottsförbundet. Du kan läsa mer om vad det innebär här.

Var kan jag bo under maratonhelgen?

Bor bäst gör du på Clarion Grand Hotel Helsingborg. Här kan vi erbjuda specialpriser under maratonhelgen för alla löpare, även med familj. I priserna ingår det även frukost. För att ta del av erbjudandet uppge koden ”Helsingborg Marathon” vid bokning.

För att boka rum, kontakta hotellet på:

reservations.cl.grandhelsingborg@choice.se

eller använd följande länk:

https://www.nordicchoicehotels.se/kampanjer-och-erbjudanden/helsingborgsmarathon/

alt. ring 042-380405

Dubbelrum 1195 kr/natt

Enkelrum 995 kr/natt

Är banorna kontrollmätta?

Både maraton- och halvmaratonbanan har kontrollmätts av en godkänd banmätare (Per Månsson).

Är loppen godkända och sanktionerade av Svenska Friidrottsförbundet?

Både Helsingborg Marathon och Aten Halvmaraton är av Svenska Friidrottsförbundet nationellt sanktionerade och godkända lopp. Båda banorna har kontrollmätts av en godkänd banmätare (Per Månsson).

Vem arrangerar Helsingborg Marathon?

Arrangörer för Helsingborg Marathon är ideella idrottsföreningen Runners Society Helsingborg (RSH) och Helsingborg Marathon AB.

Var kan jag läsa de allmänna villkoren?

Här kan du läsa våra allmänna villkor.

Genom att anmäla dig eller någon annan till något av våra evenemang godkänner du automatiskt våra allmänna villkor enligt nedan.

Din anmälan är bindande och innebär efter erlagd betalning att du ingår i ett avtal med oss. Vid fakturabetalning ska anmälningsavgiften betalas inom angiven tid på fakturan för att din plats ska vara garanterad. Din startplats är personlig och du får inte låta någon annan springa loppet i ditt namn/i ditt ställe. Eventuellt återbud kan lämnas senast 2 månader innan loppet går och erlagd avgift återbetalas då endast mot insändelse av läkarintyg före detta datum. Startplatsen kan heller inte skjutas upp till kommande år.

Det finns en maxtid för samtliga av våra lopp (se frågan ”Finns det någon maxtid?”). Vi förbehåller oss rätten att avsluta ditt lopp innan du sprungit in i mål om du inte är inom ramen för den angivna maxtiden.

Efter erlagd betalning får du en bekräftelse på din anmälan/beställning till den mailadress du angivit. Skulle något vara fel i den bekräftelse du fått, vänligen kontakta oss på marathon@hbgm.se.

Du deltar på våra evenemang under eget ansvar, som du godkänner i och med att du accepterar de allmänna villkoren. Du deltar på egen risk och vi ansvarar inte för eventuella skador som kan uppstå när du deltar i loppet (inkluderar även teknisk utrustning eller kläder).

Startavgift återbetalas ej i de fall att loppet ställs in på grund av skäl utanför vår kontroll såsom att en myndighet bedömer att detta är nödvändigt för din och andra deltagares säkerhet eller hälsa, brand, översvämning, strejk eller andra liknande omständigheter. Vi är i detta fall inte skyldig att betala skadestånd eller annan kompensation till dig.

Genom din anmälan lämnar du ditt samtyckte till att dina tider, ditt namn och din klubb/företag publiceras på webb och sociala medier. Detta innefattar även eventuella bilder och filmer från evenemanget som innefattar dig. Du lämnar även ditt samtycke till att Helsingborg Marathon har rätt att använda dessa bilder i sin marknadsföring, på internet och ev. i dagstidningar utan att du har rätt till ersättning.

Du godkänner även att vi lagrar dina personuppgifter enligt riktlinjerna och informationen som finns att läsa i vår integritetspolicy.

Vi reserverar oss även för eventuella tryck- och skrivfel samt slutförsäljning.