42195 meter

Helsingborg Marathon

Banan för Helsingborg Marathon är född ur idén att visa upp så mycket som möjligt av vackra Helsingborg. Staden har en tämligen liten stadskärna, men fantastiska vyer och platser runtomkring. Banan tar sin början i hjärtat av Helsingborg på Sundstorget utanför Dunkers Kulturhus. Vägen leder löparna ut på en flack 7 kilometerssträcka till Råå Småbåtshamn och vidare upp mot Ättekulla Naturreservat. Här följer två fantastiska naturupplevelser kort efter varandra i form av Ramlösa Brunnspark och Jordbodalen. Vidare leds löparna genom fantastiska Fredriksdal museum och trädgårdar, en bondgård mitt i stan, för att sedan uppleva stora kontraster när man på samma kilometer springer förbi Helsingborg Arena och nybyggda Olympia. Under andra halvan av banan får de se allt ifrån medeltida borgen Kärnan till naturreservatet Pålsjö skog till Sofiero slottsträdgård innan löparna springer nerför den långa tinkarpsbacken och mot det långa upploppet. De sista 3300 meterna på Helsingborg Marathon har permanenta markeringar i marken var 100 meter. 33 stycken linjer med nedräkning mot slutmålet – gröningen. Upploppet längs havet bjuder på ett vackert flaggspel ovanför ditt huvud de sista 200 meterna och efter målgång firar man insatsen på bryggan mot Öresund. Banan är unik i sitt slag med varierande miljöer och höjdpunkter i ett stort varv på 42.195 meter. De som springer brukar alla säga samma sak efter målgång – detta ska jag göra igen.

Info

Maratonloppet som inte är som de andra.

Längd: 42.195 meter

Höjdmeter: ca 370 meter (totalt upp och ner)

Underlag: ca 70% asfalt, 15% hårdpackat grus, 14% stig, 1% övrigt.

Höjdpunkter: City, Råå, Ramlösa Brunnspark, Jordbodalen, Fredriksdal, Helsingborg Arena, Kärnan, Maria Park, Pålsjö Slott, Sofiero Slott, Strandpromenaden.

Passerar Stadsdelarna: Centrum, Söder, Planteringen, Miatorp, Högasten, Råå, Ättekulla, Ramlösa, Elineberg, Närlunda, Fältabacken, Wilson Park, Eneborg, Olympia, Slottshöjden, Tågaborg S, Tågaborg N, Norr, Ringstorp, Mariastaden, Hittarp-Laröd

Karta över banan finns: På loppets infosida

Banan i film: Kilometer för kilometer hittar du här

21098 meter

Atea Helsingborg Halvmaraton

Sedan 2014 har drömmen om ett halvmaraton funnits. Med en ambition – att banan ska gå igenom Söder i Helsingborg. Starten för halvmaratonloppet går i anslutning till starten för maraton och stafett utanför Dunkers Kulturhus. Banans unika sträckning innefattar tre kilometer med den anrika och vackra Stadsparken samt framtidssatsning, stadsdelen Söder. Löparna och publik får uppleva historiska Gustav Adolfs Torg, medeltidsborgen Kärnan, naturreservatet Pålsjö skog och Slottsträdgården Sofiero. Banan för halvmaratonloppet delar den första och de sista 17 kilometerna med banan för Helsingborg Marathon med ett upplopp längs havet springer man under ett vackert flaggspel mot mållinjen på vackra gröningen. Löpare firar insatsen ute på bryggan mot Öresund och går sedan ut på vårt eventområde med aktiviteter för familj, anhöriga och supporters. Banan har runt 180 höjdmeter med en backe upp mot Kärnan efter 3 kilometer och en lång nerförsbacke mot havet efter 19 kilometer. Banan har varierande underlag men mestadels asfalt och tar del av allt från city, skog och hav.

Info

Drömmen om ett halvmaraton i Helsingborg var länge långt borta. Men nu är den sann. Den 1 september 2018 var det premiär för Atea Helsingborg Halvmaraton.

Längd: 21098 meter

Höjdmeter: ca 170 meter (totalt upp och ned)

Underlag: ca 80% asfalt, 10% hårdpackat grus, 9% stig, 1% övrigt

Höjdpunkter: City, Stadsparken, Gustav Adolfs Torg, Kärnan, Maria Park, Pålsjö Slott, Sofiero Slott, Strandpromenaden

Passerar Stadsdelarna: City, Söder ….

Karta över banan finns: På loppets infosida

42.195 meter i lag om 2-4

Resurs Bank Helsingborg Stafett

Ambitionen med Helsingborg Marathon har alltid varit att alla ska kunna vara med. Resurs Bank Helsingborg Stafett låter lag om 2-4 personer dela på den vackra och upplevelserika maratonsträckan med växlingsstationer på Ättekulla, utanför Fredriksdal och vid Pålsjö Slott. Med fyra olika och varierande sträckor i både natur och längd finns det något för alla.

Info

Vinnarna i damklassen ”IS Söta” på väg in mot mål på Resurs Bank Helsingborg Stafett 2018

Längd: 42.195 meter

Sträcka 1: 11,1 km (Start vid Dunkers Kulturhus 0 km och växling vid Ättekulla 11,1 km)
Sträcka 2: 10,5 km (Start vid Ättekulla 11,1 km och växling vid Fredriksdal 21,6 km)
Sträcka 3: 11,5 km (Start vid Fredriksdal 21,6 km och växling vid Pålsjö Slott 33,1 km)
Sträcka 4: 9,1 km (Start vid Pålsjö Slott och målgång vid Gröningen 42,2 km)

Klasser: Herr, Dam, Mix, Företag

Höjdmeter: ca 370 meter (totalt upp och ner)

Underlag: ca 70% asfalt, 15% hårdpackat grus, 14% stig, 1% övrigt

Karta över banan finns: På loppets infosida

650 eller 1600 meter

Dole Helsingborg Kids Run

Dole Helsingborg Kids Run är loppet där de yngre får ta del av vinnarkänslan när de med händerna över huvudet springer under den stora målbågen för Helsingborg Marathon. Starten för bägge distanserna går 650 meter norr om målgången för Helsingborg Marathon på gröningen. De yngsta får känna på hur det är att springa de sista spikraka 650 meterna längs upploppet och under ett vitt- och turkost flaggspel. De äldre barnen som springer 1600 meter startar ytterligare 150 meter norrut och tar först sikte på Helsingborgsikonen Henrik Larssons staty ca 1200 meter norr om målet för Helsingborg Marathon. Väl uppe vid statyn svänger de runt och tillbaka i en halvmåne och kämpar de sista 1200 meterna längs Öresunds och strandpromenaden in mot mållinjen. En upplevelse som ger ett minne för livet.

Info

Dole Kids Runs maskot Billie kom väg mot mål tillsammans med barnen under den andra upplagan av Dole Kids Run.

Längd: 650 eller 1600 meter

Höjdmeter: 2 meter

Underlag: 100% asfalt

Karta över banan finns: På loppets infosida