42 195 meter

Helsingborg Marathon

Banan för Helsingborg Marathon föddes ur idén att visa upp så mycket som möjligt av vackra Helsingborg. Staden har en tämligen liten stadskärna, men fantastiska vyer och platser runtomkring. Banan tar sin början i hjärtat av Helsingborg på Sundstorget utanför Dunkers Kulturhus. Vägen leder dig ut på en flack 7 kilometerssträcka till Råå småbåtshamn och vidare upp mot Ättekulla naturreservat. Här följer två fantastiska naturupplevelser kort efter varandra i form av Ramlösa brunnspark och Jordbodalen. Vidare leds du genom fantastiska Fredriksdal museer och trädgårdar, en bondgård mitt i stan, för att sedan uppleva stora kontraster när du på samma kilometer springer förbi Helsingborg Arena och Olympia. Under andra halvan av banan får du se allt ifrån medeltida borgen Kärnan till naturreservatet Pålsjö skog och Sofiero slottsträdgård innan du springer nerför den långa Tinkarpsbacken och mot det långa upploppet. De sista 3300 meterna på Helsingborg Marathon har permanenta markeringar i marken var 100:e meter. 33 stycken linjer med nedräkning mot slutmålet – Gröningen. Upploppet längs havet bjuder på ett vackert flaggspel ovanför ditt huvud de sista 200 meterna och efter målgång firar du insatsen på bryggan mot Öresund. Banan är unik i sitt slag med varierande miljöer och höjdpunkter i ett stort varv på 42 195 meter. De som springer brukar alla säga samma sak efter målgång – detta ska jag göra igen!

Info

Maratonloppet som inte är som de andra.

Längd: 42 195 meter

Höjdmeter: ca 370 meter (totalt upp och ner)

Underlag: ca 70% asfalt, 15% hårdpackat grus, 14% stig, 1% övrigt

Höjdpunkter: City, Råå, Ramlösa brunnspark, Jordbodalen, Fredriksdal, Helsingborg Arena, Kärnan, Maria Park, Pålsjö slott, Sofiero slott, Strandpromenaden

Stadsdelar: Centrum, Söder, Planteringen, Miatorp, Högasten, Råå, Ättekulla, Ramlösa, Elineberg, Närlunda, Fältabacken, Wilson Park, Eneborg, Olympia, Slottshöjden, Tågaborg S, Tågaborg N, Norr, Ringstorp, Mariastaden, Hittarp-Laröd

Karta över banan finns på loppets infosida.

Banan i film kilometer för kilometer hittar du här.

21 097,5 meter

HOKA Helsingborg Half Marathon

Sedan 2014 har drömmen om ett halvmaraton funnits. Med en ambition – att banan ska gå igenom stadsdelen Söder i Helsingborg. Starten för halvmaratonloppet går i anslutning till starten för maraton och stafett utanför Dunkers Kulturhus. Banans unika sträckning innefattar tre kilometer med den anrika och vackra Stadsparken samt framtidssatsningen Söder. Du får uppleva historiska Gustav Adolfs Torg, medeltidsborgen Kärnan, naturreservatet Pålsjö skog och Slottsträdgården Sofiero. Banan för halvmaratonloppet delar den första och de sista 17 kilometerna med maratonloppet med ett upplopp längs havet där du springer under ett vackert flaggspel mot mållinjen på vackra Gröningen. Du firar insatsen ute på bryggan mot Öresund och går sedan ut på vårt eventområde med aktiviteter för familj, anhöriga och supporters. Banan har runt 170 höjdmeter med en backe upp mot Kärnan efter 3 kilometer och en lång nerförsbacke mot havet efter 19 kilometer. Den innefattar allt från city, skog och hav samt har varierande underlag, dock mestadels asfalt.

Info

Drömmen om ett halvmaraton i Helsingborg var länge långt borta. Men nu är den sann. Den 1 september 2018 var det premiär för HOKA Helsingborg Half Marathon.

Längd: 21 097,5 meter

Höjdmeter: ca 170 meter (totalt upp och ner)

Underlag: ca 80% asfalt, 10% hårdpackat grus, 9% stig, 1% övrigt

Höjdpunkter: City, Stadsparken, Gustav Adolfs Torg, Kärnan, Maria Park, Pålsjö slott, Sofiero slott, Strandpromenaden

Stadsdelar: City, Söder, Slottshöjden, Tågaborg S, Tågaborg N, Norr, Ringstorp, Mariastaden, Hittarp-Laröd

Karta över banan finns på loppets infosida.

42 195 meter / 21 097,5 m i lag om 2-4 personer

HBGM Stafett

Ambitionen med Helsingborg Marathon har alltid varit att alla ska kunna vara med. HBGM Stafett låter lag om 2-4 personer dela på de vackra och upplevelserika maraton- och halvmaratonsträckorna med växlingsstationer på Ättekulla, utanför Fredriksdal, vid Pålsjö tennis, Pålsjö slott och ovanför Tinkarpsbacken. Med två olika distanser och med fyra olika och varierande sträckor i både natur och längd finns det något för alla.

Info

Vinnarna i damklassen ”IS Söta” på väg in mot mål på HBGM Stafett 2018.

HBGM Stafett 42,2 km

Sträcka 1: 11,1 km (Start vid Dunkers Kulturhus 0 km och växling vid Ättekulla 11,1 km)
Sträcka 2: 10,5 km (Start vid Ättekulla 11,1 km och växling vid Fredriksdal 21,6 km)
Sträcka 3: 11,5 km (Start vid Fredriksdal 21,6 km och växling vid Pålsjö slott 33,1 km)
Sträcka 4: 9,1 km (Start vid Pålsjö slott och målgång vid Gröningen 42,2 km)

HBGM Stafett 21,1 km

Sträcka 1: 6 km (Start vid Dunkers Kulturhus 0 km och växling vid Pålsjö kiosk 6 km)
Sträcka 2: 5,7 km (Start vid Pålsjö kiosk 6 km och växling vid Pålsjö slott 11,7 km)
Sträcka 3: 5,8 km (Start vid Pålsjö slott 11,8 km och växling vid Tinkarpsbacken 17,5 km)
Sträcka 4: 3,6 km (Start vid Tinkarpsbacken 17,5 km och målgång vid Gröningen 21,1 km)

Klasser: Herrar, Damer, Mix, Företag

Höjdmeter HBGM Stafett 42,2 km: ca 370 meter (totalt upp och ner)

Höjdmeter HBGM Stafett 21,1 km: ca 170 meter (totalt upp och ner)

Underlag: ca 70% asfalt, 15% hårdpackat grus, 14% stig, 1% övrigt

Karta över banan finns på loppets infosida.

650 eller 1600 meter

Dole Kids Run

Dole Kids Run är loppet där de yngre får ta del av vinnarkänslan när de med händerna över huvudet springer under den stora målbågen för Helsingborg Marathon. Starten för bägge distanserna går 650 meter norr om målgången för Helsingborg Marathon på Gröningen. De yngsta får känna på hur det är att springa de sista spikraka 650 meterna längs upploppet under ett vitt och turkost flaggspel. De äldre barnen som springer 1600 meter startar ytterligare 150 meter norrut och tar först sikte på Helsingborgsikonen Henrik Larssons staty ca 1200 meter norr om målet för Helsingborg Marathon. Väl uppe vid statyn svänger de runt och tillbaka i en halvmåne och kämpar de sista 1200 meterna längs Öresund och strandpromenaden in mot mållinjen. En upplevelse som ger ett minne för livet!

Info

Dole Kids Runs maskot Billie på väg mot mål tillsammans med barnen under den andra upplagan av Dole Kids Run.

Längd: 650 eller 1600 meter

Höjdmeter: 2 meter

Underlag: 100% asfalt

Karta över banan finns på loppets infosida.