Vanliga frågor

Finns det möjlighet till dusch och bastu?

Dusch. bastu och ombytesmöjligheter finns på Kallis Kallbadhus cirka 300m norr om målet (ingår i anmälningsavgiften). Tänk på att Kallis är ett nakenbad och en bad där vi badar och duschar med lugn och ro i tanken.

Finns det någon maxtid?

Tyvärr finns det inte möjlighet för oss att ge er obegränsat med tid till att springa något av våra lopp. Därför har vi fått sätta några olika maxtider.

Helsingborg Maraton

Deltagare måste ha passerat halvvägskontrollen 3 timmar efter att starten har gått. Maxtiden för Helsingborgs Marathon är 6 timmar.

ATEA Helsingborg Halvmarathon

Deltagare måste ha passerat halvvägskontrollen 1,5 timme efter att starten har gått. Maxtiden för ATEA Helsingborgs Halvmarathon är 3 timmar.

Resurs Bank Stafett

Deltagare måste ha passerat halvvägskontrollen 2,5 timmar efter att starten har gått. Maxtiden för Resurs Bank stafett under Helsingborgs Marathon är 5 timmar.

När är prisutdelningen?

Prisutdelningen för de olika loppet är:

Dole Kids Run 12:15
Helsingborg Marathon 13:45
Atea Halvmaraton 13:55
Resurs Bank Stafett 15:00

Stort tack till Löplabbet Helsingborg, Elgiganten, Kullamust och Clarion Grand Hotel Helsingborg som är med och sponsrar med priser.

Finns det toaletter vid starten?

Toaletter finns det gott om vid start- och målområde. Även vid varje mil (växlingsstationer) utmed banan finns toaletter samt några andra platser.

Har ni farthållare under loppen?

Planerar du att sätta personligt rekord på den femte upplaga av Helsingborg Maraton? Vill du kanske slå kompisens, eller din egen, tid från förra året? Oavsett om du siktar på att förbättra din tid, hålla ett jämt tempo loppet igenom eller bara ha någon som hjälper dig när det börjar ta emot finns det i år farthållare på flera olika sluttider. Tack vare löpare från HLK-92 och IS Göta samt ambassadörer för HBGM. En farthållare/Pacer är en löpare som håller ett förbestämt tempo och kommer i mål på en given sluttid.

Helsingborg Maraton 2018 erbjuder farthållare på följande sluttider:

3:15, 3:30, 3:45, 4:00, 4:15, 4:30, 4:45 och 5:00

ATEA Helsingborg Halvmaraton 2018 erbjuder farthållare på följande sluttider:

1:30, 1:40, 1:50, 2:00 och 2:10

Tempo per kilometer är snitthastigheten. Exempelvis kommer fyra timmarsgruppen att springa i en kilometerfart på 5 minuter och 40 sekunder. Eftersom banans första del är plattare och mer lättsprungen än många andra delar av loppet (samt att det finns gott och krafter och adrenalin i kroppen) kommer farthållarna att gå ut i ett tempo som är ca 10 sekunder snabbare per kilometer än det planerade. 4:00-gruppen = 5:30 tempo. För att sedan, när det blir kämpigt i vissa uppförsbackar kunna slå av på farten och ändå klara målsättningen.

Hur arbetar ni mot doping?

Runners Society Helsingborg som driver Helsingborg Marathon har ”vaccinerat klubben” mot doping vilket är ett preventions- och åtgärdspaket som är framtaget av Riksidrottsförbundet. Du kan läsa mer om vad det innebär här.

Hur gammal måste jag vara för att få springa?

För att springa Helsingborg Marathon krävs att du för året fyller minst 17 år enligt Svenskafriidrotsförbundets regler.

För att springa ATEA Helsingborg Halvmaraton krävs att du för året fyller minst 17 år enligt Svenskafriidrotsförbundets regler.

För att springa Resurs Bank Helsingborg Stafett krävs att du för året fyller minst 13 år.

För att springa Dole Kids Run får du för året max vara fyllda 12 år.

Hur går Resurs Bank Helsingborg Stafett till?

Stafetten genomförs av lag om två till fyra personer och växling sker på varje fast växlingsstation. Nedan följer lite allmän samt praktisk information för den som ska springa stafetten.

Samtliga sträckor ska springas med stafettpinne (denna får ni när ni hämtar ut era nummerlappar). Denna måste vara synlig under hela löpningen både framifrån och bakifrån. Denna räcks över till nästa löpare i laget vid de angivna växlingsområden.

Stafetten ska genomföras av två till fyra olika löpare, och det måste ske växling mellan två olika löpare vid varje växlingsstation.

Varje sträcka har en maxtid på mellan 1 h 15 min – 1 h 30 min (räknat från starttiden 10.45). Har någon löpare fått bryta eller inte lyckats ta sig till växlingsstationen innan den avsatta tiden, kommer de väntande löparna på den aktuella stationen ges möjlighet att starta ändå. Detta sker då på en gemensam startsignal efter föregående stations maxtid (station 1= kl. 12.05, station 2 = kl. 13.20 och station 3 =kl. 14.35). För dessa löpare kommer det finnas ersättningsstafettpinnar på plats. De lag som genomför loppet på detta vis kommer inte att få sin sluttid publicerad under dagen utan meddelas denna inom 2 dagar, detta då det tillkommer viss administration.

Eftersom tidtagning sker med chip i nummerlappen behöver lagmedlemmarna inte bestämma vilken sträcka som varje deltagare ska springa i förväg. Ni kan alltså bestämma detta samma dag som loppet går och ni behöver inte meddela vem som ska springa vilken sträcka. Nedan finns en karta och specificering av de olika sträckorna.

STRÄCKOR OCH VÄXLINGSOMRÅDEN

En detaljerad karta med de olika delsträckorna samt växlingsområdena hittar du på sidan för Resurs Bank Stafett.

Sträcka 1: 11,1 km (Start vid Dunkers Kulturhus 0 km och växling vid Ättekulla 11,1 km)

Sträcka 2: 10,5 km (Start vid Ättekulla 11,1 km och växling vid Fredriksdal 21,6 km)

Sträcka 3: 11,5 km (Start vid Fredriksdal 21,6 km och växling vid Pålsjö Slott 33,1 km)

Sträcka 4: 9,1 km (Start vid Pålsjö Slott och målgång vid Gröningen 42,2 km)

TRANSPORT

Resurs Bank i samarbete med Skånetrafiken erbjuder fri transport med alla stads- och regionbussar i Helsingborg för alla Resurs Bank Stafett-löpare. Era biljetter får ni i samband med att ni hämtar ut ert lagkuvert med nummerlappar och stafettpinne. Läs mer under frågan ”Hur tar jag mig till och från växlingsområdena?”

BYTE/ÄNDRING AV LÖPARE I STAFETTEN

Byte av löpare i laget går att göra fram till loppet men de får i detta fallet springa i den ersatta löparens namn. Det är även detta namn som kommer att visas i resultatlistan. Denna ändring behövs inte anmälas till tävlingsledningen.

Hur känner jag igen en farthållare?

Våra farthållare springer med ballonger där det står tänka måltiden samt att de är klädda i speciella tröjor och bär nummerlappar där det står ”Pacer”.

Farthållare för Helsingborg Marathon bär gröna tröjor.

Farthållare för Atea Halvmaraton bär blåa tröjor.

Hur långa är de olika loppen?

Maratondistansen är 42.195m

Halvmaratondistansen är 21097,5m

Resurs Bank Stafett springs i lag om 4 personer – sammanlagt 42.195m. För detaljer av varje delsträcka och växlingsområden, se sidan för Resurs Bank Stafett.

Dole Kids Run är ca 1600m respektive 650m.

Hur sker tidtagningen?

Tidtagning kommer att ske med elektroniskt chip som är fäst i nummerlappen. Tidtagningen kommer att mäta din nettotid vilket innebär att tidtagningen börjar när du springer över startlinjen, och stannar när du springer över mållinjen. Så du behöver inte vara orolig om du hamnar i en fålla långt bak vid starten! Dock är det viktigt att du springer igenom portalerna vid start, mål och växlingsområden (även om du inte springer stafetten). Då kommer du även att få dina mellantider längs vägen.

Chipet är av engångsvariant och behöver därför inte lämnas tillbaka efter loppet. Så spara din nummerlapp, lägg ut på Facebook, Instagram eller häng upp där hemma efter loppet. Var stolt över din bedrift!

Hur tar jag mig till växlingsstationen?

Resurs Bank och Skånetrafiken erbjuder er gratis transport till och från växlingsstationerna för alla som springer stafetten med stads- och regionbussarna mot uppvisande av biljett som ni får i ert lagkuvert med nummerlappar och stafettpinne.

Buss till växlingsstation Ättekulla
Ta Stadsbuss 2 mot Ättekulla via Råå. Hoppa av vid Bärnstensgatan. Gå cirka 3 minuter till växlingsområde Ättekulla. Restid cirka 24 minuter från Helsingborg Sundstorget (5 minuters promenad från starten)

Buss till växlingsstation Fredriksdal
Ta Stadsbuss 7 mot Lundsbäck. Hoppa av vid Juelsgatan. Gå därifrån till Fredriksdals entré. Cirka 5 minuter. Restid cirka 8 minuter från Helsingborg Sundstorget (5 minuters promenad från starten).

Alternativ gå/jogga de cirka 2km upp till Fredriksdal.

Buss till växlingsstation Pålsjö
Ta Stadsbuss 8 mot Domsten via Sofiero. Hoppa av vid Pålsjöbaden. Gå därifrån till Pålsjö slott. Cirka 5 minuter. Restid cirka 8 minuter från Helsingborg Sundstorget (5 minuters promenad från starten).

Alternativ gå/jogga de cirka 2km upp till Pålsjö slott.

Du kan söka efter din resa här!

Kan jag efteranmäla mig?

Det finnas möjlighet att efteranmäla sig till Helsingborg Marathon, ATEA Helsingborg Halvmarathon, Resurs Bank Stafet och Dole Kids Run via webben. Detta kommer att ske mot en förhöjd startavgift på 100kr per löpare i maratonloppet (950kr), 100kr per löpare i halvmaratonloppet (695kr) och 200kr per stafettlag (1800kr). I efteranmälan ingår samma saker som vid ordinarie anmälan, förutom att man inte får sitt lag vid stafett eller landsflagga och namn tryckt på nummerlappen.

Det är ett begränsat antal platser tillgängliga vid efteranmälan, mer info kommer när det närmar sig.

Efteranmälan kommer även att vara tillgänglig under dagen för loppet fram till en timme innan start under samma premisser som på efteranmälan på nummerlappsutdelningen.

Till efteranmälan kommer du att behöva ange:

 • Förnamn
 • Efternamn
 • Födelsedata (ÅÅMMDD)
 • Kön
 • Gatuadress
 • Postnummer
 • Ort
 • Epost

Kan jag lämna in min väska vid växlingsstationen?

Tyvärr har vi inte möjlighet att erbjuda västinlämning vid växlingsstationerna.

Ett tips för er som inte springer förstasträckan är att göra en så kallad ”Pinne mot påse”. Det vill säga ni som står redo på en växlingsstation längs med banan och ska springa har med er väska dit. När er lagkamrat kommer för att lämna över stafettpinnen så lämnar ni samtidigt över er väska till den som sprungit sträckan innan. På så sätt kan din lagkamrat ta din väska efter avslutad sträcka.

Kan jag överlåta min startplats?

Det går bra att överlåta din startplats till någon annan om du får förhinder och själv inte kan delta. Skicka ett mail till marathon@hbgm.se med fullständiga uppgifter från anmälningssidan på den löparen som ska ta över din plats. Detta måste göras senast 2 veckor innan loppet.

Måste jag bära nummerlapp?

Nummerlapp ska bäras väl synligt på bröstet av alla deltagare. Nummerlappen får ej vikas eller på annat sätt ändra form. Om detta inte följs kan vi inte garantera att du får någon sluttid och diskvalificering kan ske.

Nummerlappen hämtas ut på vår EXPO på Dunkers Kulturhus.

När får jag mitt startbevis?

Startbevis skickas ut till alla startklara för Helsingborg Marathon, Atea Halvmaraton och Resurs Bank Stafett via mail samma vecka som loppet. Detta behövs för att hämta ut nummerlappen. Startbevis för stafetten skickas ut till lagledaren för laget (den person som anmält sig som löpare nummer ett).

För stafettloppet räcker det att en person från laget hämtar ut hela lagets nummerlappar. Startbevis för laget skickas ut via mail senast en vecka innan loppet. Detta ska tas med och visas upp vid hämtning av nummerlapparna, personen kan även hämta ut nummerlapparna mot uppvisande av giltig legitimation (körkort, ID eller pass) men lättast är att ha med startbeviset.

När går starten?

Helsingborg Marathon

Starten för Helsingborg Marathon går kl. 10.00 utanför Dunkers Kulturhus. Det finns inga angivna startgrupper för Helsingborg Marathon men där kommer att finnas hänvisningar till var i startleden man ska ställa sig beroende på vilken måltid man har för loppet.

Löpare rekommenderas att vara på plats i startfållan senast 15 min innan start.

Resurs Bank Stafett

Starten för stafetten går kl. 10.45 utanför Dunkers Kulturhus. Då börjar löparna på första delsträckan att springa. Det finns inga angivna startgrupper för maratonstafetten utan det är gemensam start för löparna som springer första delsträckan.

Löpare rekommenderas att vara på plats i startfållan senast 15 min innan start.

Atea Halvmaraton

Starten för Atea Halvmaraton går kl. 11.40 utanför Dunkers Kulturhus. Det finns inga angivna startgrupper för Atea Halvmaraton men där kommer att finnas hänvisningar till var i startleden man ska ställa sig beroende på vilken måltid man har för loppet.

Löpare rekommenderas att vara på plats i startfållan senast 15 min innan start.

Dole Kids Run

Starten för Dole Kids Run går kl. 11:45 utanför Via95 (650 meter norr om målet på Gröningen).

När är Helsingborg Marathon 2018?

Den femte upplagan av Helsingborg Marathon springs den 1 september 2018.

När är sista anmälningsdag?

Sista anmälningsdag 2018: 18 augusti.

Vad händer om jag behöver sjukvård under loppet?

Under loppet kommer en ambulans med personal från Region Skåne (speciellt avsatt för arrangemanget) att finnas vid målområdet. Det kommer även att finnas ett antal sjukvårdsstationer längs med banan bemannade av personal från Skånsk Eventsjukvård. Även i målområdet kommer både Region Skåne och ett gediget team från Skånsk Eventsjukvård att finnas på plats.

Vad händer om jag bryter loppet?

Under ett maraton finns många aspekter att ta i beaktning och saker inträffar som man kanske inte räknat med, exempelvis att man tvingas bryta. Skulle du bli tvungen att bryta har du ingen skyldighet att meddela detta. Gratisbussar avgår från växlingsstationerna. Bryter du på annat ställe får du själv ta dig tillbaka till växlingsstationerna eller direkt till målområdet.

Vad ingår i anmälningsavgiften?

Det som ingår i anmälningsavgiften för maraton är i dagsläget: Startplats, service längs banan, tidtagning med chip, specialdesignad ”runnertröja” med unik design för de som är anmälda till Helsingborg Marathon, medalj till alla som fullföljer. Tröjan ges ut i samband med nummerlappsutdelningen. Gratis bilder från loppet (ca 5000-9000 bilder tas varje år).

Det som ingår i anmälningsavgiften för ATEA Helsingborg Halvmarathon är i dagsläget: Startplats, service längs banan, tidtagning med chip, specialdesignad ”runnertröja” med unik design för de som är anmälda till ATEA Helsingborg Halvmarathon, medalj till alla som fullföljer. Tröjan ges ut i samband med nummerlappsutdelningen. Gratis bilder från loppet (ca 5000-9000 bilder tas varje år).

Det som ingår i anmälningsavgiften för Resurs Bank stafett är i dagsläget: Startplats, service längs banan, tidtagning med chip, minnesmedalj samt 1 st stafettpinne/lag. Gratis bilder från loppet (ca 5000-9000 bilder tas varje år).

Det som ingår i anmälningsavgiften för Dole Kids Run är i dagsläget: Startplats, service längs banan och i målgången, minnesmedalj samt tidtagning med chip för de som springer den längre distansen. Gratis bilder från loppet (ca 5000-9000 bilder tas varje år).

Vad kostar det att delta?

Startavgift Helsingborg Marathon 850kr

Startavgift ATEA Helsingborg Halvmarathon 595kr

Startavgift Resurs Bank Stafett 400kr/löpare (1600kr/lag)

Startavgift Dole Kids Run 120:- / deltagare

Eventuellt återbud kan lämnas senast 2 månader innan loppet och erlagd avgift återbetalas då endast mot insändelse av läkarintyg utfärdat före detta datum. Vid förhinder kan startplatsen överlåtas till annan löpare, något som berörd själv ombesörjer. Överlåtande av startplats ska ske innan sista anmälningsdag och överlåtande person ska meddela tävlingsledningen detta per mail (marathon@hbgm.se).

Vad serveras längs banan?

Förutom vatten serverar vi även sportdryck från Maurten, apelsin och banan längs med banan. Ni kan hitta en detaljerad lista på alla stationer och vad de erbjuder på vår detaljerade karta på webben (kommer inom kort).

Var hämtar jag ut min nummerlapp?

Nummerlappar kan hämtas torsdagen den 30 augusti, fredagen den 31 augusti samt på tävlingsdagen den 1 september på vår Expo på Dunkers Kulturhus. Förutom att hämta ut din nummerlapp kan du även träffa några av våra partners, prata med farthållarna och diskutera löpning med Runners Club.

Prel. Öppettider HBGM Expo 2018:

Torsdag 30/8: 11:30 – 17:30

Fredag 31/8:  11:30 – 18:00

Lördag 1/9: 07:30 – 11:00

Adress till Dunkers Kulturhus är:

Kungsgatan 11, 252 21 Helsingborg

Se karta: https://goo.gl/maps/b58fUbigVhr

Var kan jag bo under maratonhelgen?

Bor bäst gör du på Grand Hotell samt Comfort Hotel Nouveau. Här kan vi erbjuda specialpriser under maratonhelgen för alla löpare, även med familj. I priserna ingår det även frukost. För att ta del av erbjudandet uppge koden ”Helsingborg Marathon” vid bokning.

För att boka på Grand Hotel, kontakta hotellet på

reservations.cl.grandhelsingborg@choice.se

eller använd länken nedan.

https://www.nordicchoicehotels.se/kampanjer-och-erbjudanden/helsingborgsmarathon/

Alt. tele 042-380405

För att boka på Comfort Hotel Nouveau , kontakta hotellet på

co.nouveau@choice.se

Alt. tele 042-371950

Clarion Grand Hotel

Dubbelrum 1000:-/natt

Enkelrum 750:-/natt

Comfort Hotel Nouveau

Dubbelrum 700:-/natt

Enkelrum 600:-/natt

Var kan jag förvara min väska under loppet?

Väskin- och utlämning kommer att ske vid målområdet, gröningen, ca 700m från startområdet. Denna öppnar klockan 07:00 dagen för loppet. Helsingborg Marathon ansvarar inte för några värdesaker.

Var kan jag hitta resultatlistan?

Resultaten kommer att läggas upp löpande efter målgång och kommer att finnas tillgängliga på webben samt på plats.

Var kan jag läsa de allmänna villkoren?

Här kan du läsa våra allmänna villkor!

Genom att anmäla dig eller någon annan till något av våra evenemang så godkänner du våra allmänna villkor nedan.

Din anmälan är bindande och innebär efter betalning erlagt att du ingår i ett avtal med oss. Vid fakturabetalning ska anmälningsavgiften betalas inom angiven tid på fakturan (vid fakturabetalning) för att din plats ska vara garanterad. Din startplats är personlig och du får inte låta någon annan springa loppet i ditt namn/ i ditt ställe. Eventuellt återbud till loppet kan lämnas senast 2 månader innan loppet går och erlagd avgift återbetalas då endast mot insändelse av läkarintyg före detta datum. Startplatsen kan heller inte skjutas upp till kommande år.

Det finns en maxtid för samtliga av våra lopp, vi förbehåller oss rätten att avsluta ditt lopp innan du sprungit in i mål om du inte är inom ramen för den angivna maxtiden.

Efter erlagd betalning så får du en bekräftelse på din anmälan/beställning till den mail du har angivit. Skulle något vara fel i den bekräftelse du fått så kontakta oss på marathon@hbgm.se.

Du deltar på våra evenemang under eget ansvar, som du godkänner i och med att du accepterar de allmänna villkoren. Du deltar på egen risk och vi ansvarar inte för eventuella skador som kan uppstå när du deltar i loppet (inkluderar även teknisk utrustning eller kläder).

Startavgift återbetalas ej i de fall att loppet ställs in på grund av skäl utanför vår kontroll såsom att en myndighet bedömer att detta är nödvändigt för din och andra deltagares säkerhet eller hälsa, brand, översvämning, strejk eller andra liknande omständigheter. Vi är i detta fall inte skyldig att betala skadestånd eller annan kompensation till dig.

Genom din anmälan lämnar du ditt samtyckte till att dina tider, ditt namn och din klubb/företag publiceras på webb och sociala medier. Detta innefattar även eventuella bilder och filmer från evenemanget som innefattar dig. Du lämnar även ditt samtycke till att Helsingborg Marathon har rätt att använda dessa bilder i sin marknadsföring, på internet och ev. i dagstidningar utan att du har rätt till ersättning.

Du godkänner även att vi lagrar dina personuppgifter enligt riktlinjerna och informationen som finns att läsa i vår integritetspolicy som finns att läsa här.

Vi reserverar oss även för eventuella tryck- och skrivfel samt för slutförsäljning.

Vem arrangerar Helsingborg Marathon?

Arrangörer för Helsingborg Marathon är ideella idrottsföreningen Runners Society Helsingborg (RSH) och Helsingborgs Marathon AB.

Vilka olika klasser kan jag delta i?

Helsingborg Maraton

 • Herrar
 • Damer

ATEA Helsingborg Halvmarathon

 • Herrar
 • Damer

Resurs Bank Stafett

 • Herrar
 • Damer
 • Mixed
 • Företag

Dole Kids Run

 • 650m utan tidtagning
 • 1600m med tidtagning (med klasser pojkar och flickor)

Är banorna kontrollmätta?

Både maraton- och halvmarathonbanan har kontrollmätts av en godkänd banmätare (Per Månsson).

Är loppen godkända och sanktionerade av Svenska Friidrottsförbundet?

Helsingborg Marathon är av Svenska Friidrottsförbundet nationellt sanktionerat och godkänt lopp. Maratonbanan har kontrollmätts av en godkänd banmätare (Per Månsson).

ATEA Helsingborg Halvmarathon kommer kontrollmätas av godkänd banmätare (Per Månsson) under våren och därefter bli nationellt saktionerat och godkänt lopp av Svenska Friidrottsförbundet.